Η χώρα μας «βυθίζεται» στα χρέη και ο Μητσοτάκης παίρνει κι άλλα δανεικά: Απλήρωτοι φόροι 2,3 δισ. € στο πρώτο τετράμηνο

Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχαν αγγίξει τα 2,28 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2% - Στα 109,08 δισ. το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο

Must Read

Την οικονομική ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες φορολογούμενοι λόγω της πανδημίας αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο.

Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021 έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 2,33 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2020 είχαν αγγίξει τα 2,28 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,2%.

όνο τον Απρίλιο το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο ενισχύθηκε κατά 168.000.000 ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 204.000.000 ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 17,6%.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως το πρώτο τετράμηνο του έτους η χώρα βρισκόταν σε γενικό lockdown, ωστόσο το κράτος, βλέποντας τα ταμειακά διαθέσιμα να φθίνουν καθημερινά και να φτάνουν σε επίπεδα συναγερμού, δεν προχώρησε σε αναστολή των τακτικών φόρων, παρότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παρέμεναν σε καθεστώς αναστολής εργασίας εισπράττοντας το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο άγγιξε τα 109,08 δισ. ευρώ, όταν τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στα 109,77 δισ. ευρώ, ενώ τα ανεπίδεκτα ποσά προς είσπραξη ανήλθαν στα 24,28 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως τα καθαρά «φέσια» προς το Δημόσιο έφτασαν τον Απρίλιο στα 84,8 δισ. ευρώ, όταν τον Μάρτιο είχαν αγγίξει τα 84,86 δισ.

Εκτοξεύτηκαν οι κατασχέσεις

Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 3.930.000 οφειλέτες, ελαφρώς λιγότεροι από τον προηγούμενο μήνα, που χρωστούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο 3.990.000 πολίτες.

Η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία για την πορεία των κατασχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπό την απειλή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2021 πάνω από 1.847.000 φορολογούμενοι, όταν στο τέλος του 2019 η Εφορία ήταν έτοιμη να κάνει κατασχέσεις με 1.770.000 πολίτες.

Την ίδια στιγμή, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είχαν ήδη υποστεί τον Απρίλιο πάνω από 1.290.000 φορολογούμενοι, όταν στο τέλος του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν υποστεί κατασχέσεις 1.250.000 πολίτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This