Δευτέρα 2/8/2021

Συνεχίζεται το… αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις!

Στην ΑΑΔΕ ακόμα περιμένουν να στείλει τα στοιχεία για τις αναστολές το Υπουργείο Εργασίας

Πάνω από μισό μήνα έχει τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους, καθώς δεν έχουν προσυμπληρωθεί πολλές από τις κρατικές αποζημιώσεις στα αντίστοιχα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων.

Σε… αναμονή παραμένουν ακόμα οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020 και εισέπραξαν το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ. Στο σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν έχουν φτάσει ακόμα τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα οι εν λόγω φορολογούμενοι να μην μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Πάντως, από την πλευρά της η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει ήδη στην προσυμπλήρωση όσων κρατικών ενισχύσεων καταβλήθηκαν από την ανεξάρτητη Αρχή. Τα συγκεκριμένα ποσά δεν αποτελούν εισόδημα και συμπληρώνονται προαιρετικά μόνο για την κάλυψη τεκμηρίων.

Συγκεκριμένα:

  • Έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 της δήλωσης τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
  • Έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο myTAXISnet στην πλατφόρμα υποβολής Ε1, επιλογή «Ενημέρωση βεβαίωσης αποδοχών», τα ποσά των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Ποσά που έχουν καταβληθεί από άλλους φορείς του Δημοσίου (π.χ. υπουργείο Εργασίας, Τουρισμού, κ.λπ.) θα προσυμπληρωθούν στους παραπάνω κωδικούς του Ε1 αμέσως μόλις παραληφθούν τα σχετικά αρχεία.
  • Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  • Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω Covid-19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ