Εξωφρενικές ιστορίες… ασφαλιστικής τρέλας!

Η απόφαση πολιτικού μηχανικού να συνταξιοδοτηθεί, να επιστρέψει για κάποια χρόνια στη δουλειά του και να ξαναβγεί στη σύνταξη, τού έχει κοστίσει περί τα 100.000 ευρώ

Must Read

Άλλη μία υπόθεση γραφειοκρατικής «σχιζοφρένειας» αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», σε μια περίπτωση κατά την οποία το κράτος ταλαιπωρεί επί σειράν ετών έναν συνταξιούχο ο οποίος έλαβε την πολύ κακή, όπως αποδείχθηκε, απόφαση να διακόψει τη σύνταξή του για ένα διάστημα και να επιστρέψει στη δουλειά του. Το αποτέλεσμα είναι, 2,5 χρόνια μετά την αίτηση επαναχορήγησης της σύνταξης, ακόμη να προσπαθεί να πάρει τα χρήματα που δικαιούται!

Ενώ οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους συνταξιούχους να επιμηκύνουν τον εργασιακό τους βίο, με τελευταίο παράδειγμα τη νομοθετική πρωτοβουλία του Γιάννη Βρούτση, που μείωσε στο μισό το «πέναλτι» της περικοπής για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, το κράτος δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει στοιχειώδεις διαδικασίες, με συνέπεια όσοι το επιλέγουν να το μετανιώνουν πικρά.

Η υπόθεση

Πολιτικός μηχανικός από το Κιάτο Κορινθίας (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας) βγήκε στη σύνταξη ύστερα από 41 χρόνια δουλειάς, τον Απρίλιο του 2013, από το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ. Καθώς ήθελε να επιστρέψει στην εργασία του, κατέθεσε αίτηση, στις 15 Ιανουαρίου 2014, διακοπής της σύνταξής του, η οποία, παραδόξως, εγκρίθηκε αρκετά γρήγορα, στις 20 Φεβρουαρίου 2014.

Μετά την παρέλευση περίπου 5 ετών, στις 31 Ιανουαρίου 2019, κατέθεσε αίτημα επανασυνταξιοδότησης, το οποίο έκτοτε αγνοείται! Δηλαδή, έχουν περάσει 2,5 χρόνια και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να πράξουν το αυτονόητο (κάτι το οποίο, όμως, έκαναν σε μόλις 35 ημέρες, όταν αιτήθηκε διακοπή της σύνταξης).

Όπως σημειώνει σε υπόμνημα το οποίο έστειλε τον Μάιο του 2020 στον τότε υπουργό Εργασίας, στη Γενική Γραμματεία Συντάξεων ΕΦΚΑ, στο Τμήμα Συντάξεων του ΕΦΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ και σε… τηλεοπτικό σταθμό «σε ερώτημά μου “πότε προβλέπετε;” κατά την κατάθεση της αίτησης, μου είπαν ότι εξετάζουν τώρα αιτήσεις του τέλους 2016 και, σε ερώτημά μου αρχές Ιανουαρίου 2020, με πληροφόρησαν ότι τώρα κοιτάζουν αιτήσεις αρχές 2017. Αν κάνει κάποιος την αναλογία, προκύπτει ότι για την επανασυνταξιοδότησή μου απαιτούνται ακόμη 6 χρόνια αναμονής».

Προς διευκόλυνση του ασφαλιστικού ταμείου για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός υπέβαλε προς το Ταμείο του νομική γνωμάτευση, συνταγμένη από νομικούς συμβούλους που πλήρωσε ο ίδιος (!), των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για τη συγκεκριμένη επανασυνταξιοδότηση, λόγω της αλλαγής του νόμου στο μεσοδιάστημα.

Το λάθος που του έχει κοστίσει 100.000 ευρώ

Αθροίζοντας τα ποσά που αντιστοιχούν αφενός μεν στις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες κατέβαλε ο συνταξιούχος την πενταετία κατά την οποία επέστρεψε στη δουλειά του, αφετέρου δε τα ποσά που «γλίτωσε» ο ΕΦΚΑ από τη μη καταβολή σύνταξης για αυτό το διάστημα, ο πολίτης εκτιμά ότι οι απώλειες ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ!

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει στο υπόμνημα που έστειλε προς τους αρμοδίους, όχι μόνο ζητά να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα, αλλά και να του επιστραφούν τα ποσά εντόκως: «Και μάλιστα, με επιτόκιο το αυτό με το οποίο χρεώνει το Ταμείο τις καθυστερημένες καταβολές μηνιαίων εισφορών των μελών του. Διότι η καθυστέρηση οφείλεται σε δική σας λειτουργική υπαιτιότητα, είναι παράνομη και καταχρηστική, και ο χρόνος αναμονής μέχρι την καταβολή αναδρομικά του ποσού των συντάξεων (μετά 41 χρόνια συντάξιμα) έχει κόστος κεφαλαίου (δάνεια, κ.λπ.) που αναλίσκεται από μέρους μου με υπαιτιότητά σας. Η απαίτηση θα γίνει απαιτητή αφενός μεν από το Ταμείο και αφετέρου επιφυλάσσομαι να κάνω χρήση των δικαιωμάτων μου, που μου παρέχουν το Σύνταγμα και οι ειδικοί νόμοι, για την αναζήτηση αποζημιώσεως λόγω παράβασης καθήκοντος των υπευθύνων για την κωλυσιεργία υπαλλήλων σας».

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που πρώτη αποκάλυψε τον περασμένο Μάιο η «δημοκρατία», η οποία επιδικάζει αποζημίωση σε συνταξιούχο για την τεράστια καθυστέρηση εκκαθάρισης της αίτησης συνταξιοδότησης, δίνει ήδη μια άλλη σοβαρή διάσταση στην απαίτηση του συνταξιούχου πολιτικού μηχανικού. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 4.357 ευρώ με τόκο 6%, επειδή οι υπηρεσίες του καθυστέρησαν να προσδιορίσουν τον χρόνο ασφάλισης ασφαλισμένης που είχε αιτηθεί σύνταξη με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Μπάχαλο και με την προκαταβολή σύνταξης

Αφού ο συνταξιούχος παρέμενε επί μήνες χωρίς εισόδημα, τον Δεκέμβριο του 2019 κατέθεσε αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης, η οποία δεν δόθηκε ποτέ. Ωστόσο, την περασμένη άνοιξη, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης θέσπισε την προκαταβολή σύνταξης, ο πολίτης αυτός την έλαβε μεν, κουτσουρεμένη δε!

Αποκαλύφθηκε, έτσι, ότι η θετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας έχει ακόμη σοβαρά προβλήματα να επιλύσει, καθώς, παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ήδη συνταξιούχος με 41 έτη ασφάλισης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ του χορήγησαν μειωμένο ποσό, καθώς δεν ήταν βέβαιοι ότι ο εν λόγω πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This