Τετάρτη 28/7/2021

Απίστευτο: Τις μισές ημέρες του χρόνου δουλεύουμε για το κράτος!

Πληρώνουμε για φόρους και εισφορές πληρώνουν τα διπλάσια απ' ό,τι για τις βασικές τους ανάγκες

Στα ύψη παραμένουν οι φόροι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να εργάζονται σχεδόν τις μισές ημέρες κάθε χρονιάς για να πληρώσουν το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ – «Μάρκος Δραγούμης», το 2021, από τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 179 εργαστήκαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές.

Με βάση την ανάλυση «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», για την Ελλάδα ήταν η 29η Ιουνίου 2021, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου κάθε φορολογούμενος δούλευε μόνο και μόνο για να πληρώσει τους φόρους και τις εισφορές του προς το κράτος, και τις υπόλοιπες 186 ημέρες για να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσής του.

Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 θα έρθει σε 42 ημέρες, και συγκεκριμένα τη 10η Αυγούστου, δηλαδή για να βγουν τα «σπασμένα» της πανδημίας θα δουλέψουμε 221 ημέρες από τις 365 που έχει ο χρόνος!

Το ποσό που πληρώνουν κάθε χρόνο οι Έλληνες για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές είναι διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που πληρώνουν για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Συγκεκριμένα, για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες πλήρωσαν το 2019 περί τα 44,4 δισ. ευρώ, ενώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλήρωσαν 71,9 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των ημερών που δουλεύουμε για το κράτος ήταν αλματώδης την περίοδο της κρίσης. Ως το 2010 δουλεύαμε 137-147 ημέρες τον χρόνο, ενώ στη συνέχεια, λόγω της ύφεσης και των φοροεισπρακτικών μέτρων, φτάσαμε τις 186 ημέρες.

Εντός της Ε.Ε. υπάρχουν χώρες στις οποίες οι πολίτες εργάζονται περισσότερες ημέρες για την πληρωμή των φόρων, ωστόσο, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, η κοινωνική πολιτική που ακολουθούν είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2019, ούσα 24η ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκές χώρες.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ