Ταμείο Ανάκαμψης: Ελληνικό… φιάσκο φοβούνται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι!

Την ίδια ώρα ο Σταϊκούρας, αγχωμένος, πιέζει τις τράπεζες να ανοίξουν την «κάνουλα» της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Must Read

Πίσω από τα εύσημα που έδωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε μέσα στην πανδημία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να «τρέξει» όπως σχεδιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ανέφερε πως το ελληνικό σχέδιο μπορεί να δείχνει καταρτισμένο, ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του για την υλοποίηση των επενδύσεων, που αποτελούν την τελευταία ευκαιρία της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σε ερώτημα για τους κινδύνους στην υλοποίηση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε πως ο βασικός κίνδυνος παραδοσιακά είναι πως «η Ελλάδα είχε προβλήματα με Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων και απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων». Πηγή ανησυχίας δεν αποτελούν μόνο η γραφειοκρατία που πλήττει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, αλλά και ο τρόπος που θα διοχετευθούν τα κονδύλια στην οικονομία.

Δεν είναι τυχαία η πίεση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προς τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να ανοίξουν την… κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ήδη απορρίπτονται οι 8 στις 10 αιτήσεις. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς θα χορηγηθούν μέσω των τραπεζών. Θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν σχεδόν 25.000 επιχειρήσεις, σε σύνολο 840.000 ΑΦΜ σε όλη τη χώρα, κάτι που ενδέχεται να τινάξει στον αέρα κάθε σχεδιασμό για την αύξηση των επενδύσεων με τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Oι τράπεζες επιμένουν για συγχωνεύσεις ή συνέργειες

Αντ’ αυτού, οι τράπεζες επιμένουν πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πωλήσεις, συγχωνεύσεις ή συνέργειες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία θα πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει πως, με βάση τον σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και επισήμως εκτείνεται έως τον Αύγουστο του 2026, τα χρήματα θα πρέπει να έχουν διοχετευθεί στην αγορά έως τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους, προκειμένου να υπάρχει παράθυρο χρόνου διάρκειας έξι μηνών για τυχόν καθυστερήσεις και διορθώσεις, αφού η μη ολοκλήρωση των έργων θα σημάνει και… επιστροφή των κονδυλίων στην Κομισιόν!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This