Λεφτά υπάρχουν… ξανά! Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από το Ecofin (video)

Οι αναμενόμενοι πόροι για τη χώρα μας ανέρχονται συνολικά στα 30,5 δισ. ευρώ

Must Read

Εγκρίθηκε σήμερα, Τρίτη και 13 Ιουλίου, το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης (και) από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι στα ελληνικά ταμεία θα μπουν συνολικά περί τα 30,5 δισ. ευρώ!

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin (Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων), οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Ελλάδας. Όσον αφορά στα της πατρίδας μας, οι υπουργοί ενέκριναν αρχικά την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με την Αθήνα να αναμένει, πλέον, να λάβει 4 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Από αυτά, τα 2,3 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 1,7 δισ. ευρώ δάνεια, με το ελληνικό σχέδιο να αφορά συνολικά σε 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα δεν έγινε συζήτηση σε βάθος για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών, όπου και είχαν ζητηθεί κάποιες τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις ότι και οι μικρομεσαίοι θα έχουν πρόσβαση στα φθηνά δάνεια.

Πέρα από την Ελλάδα, το «πράσινο φως» για τη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της Covid-19, έλαβαν επίσης η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία, καθώς και η… Γαλλία και η Γερμανία!

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin

Tην ικανοποίησή του για την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του (στα αγγλικά) στο Twitter: «Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά και οι διαδικασίες για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στον βιώσιμο και ψηφιακό χώρο επιταχύνονται, οδηγώντας σε ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους τους πολίτες».

  • Δείτε την… αγγλόφωνη ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Φον ντερ Λάιεν: «Καλά νέα για την Ελλάδα»

«Καλά νέα για την Ελλάδα», έγραψε, στα… ελληνικά, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην έγκριση, από το Συμβούλιο, του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφει τα εξής: «Καλά νέα για την Ελλάδα! Το Συμβούλιο ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να ξεκινήσει. Με 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το #NextGenerationEU θα βοηθήσει την Σημαία της Ελλάδας να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον»

  • Δείτε (αν δεν μας πιστεύετε) την… ελληνόφωνη ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν:

Σταϊκούρας: «Όλοι μαζί θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας πιο ισχυρή»

Πόροι 4 δισ. θα διατεθούν στην Ελλάδα έως το τέλος Ιουλίου, μετά την υιοθέτηση και από το Ecofin του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση του Ecofin, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πόροι, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Ενώ, το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0”.

Σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Σχέδιο που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.

Έτσι, όλοι μαζί – Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Σκυλακάκης: «Στόχος να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, αφού δόθηκε από το Ecofin η τελική έγκριση για τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Το “Ελλάδα 2.0” ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Είναι ένα Σχέδιο που σκοπεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα, στις τεχνολογίες, στους θεσμούς και στις αντιλήψεις.

Το πιο δύσκολο βήμα όμως, είναι μπροστά μας. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων – μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος – υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση – σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Γιατί στόχος δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του “Ελλάδα 2.0” να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική και η ευκαιρία μοναδική».

  • Δείτε τις δηλώσεις Σταϊκούρα & Σκυλακάκη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This