Στον αστερισμό της λιτότητας το 2023!

Οκτώ «δορυφόροι» της Γερμανίας έβαλαν στο τραπέζι του Eurogroup την επιστροφή των χαμηλών ελλειμμάτων και τη μείωση χρεών

Must Read

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τη εν εξελίξει συζήτηση στο Eurogroup αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέλουν να επιβάλουν οι «σκληροί» του Βορρά.

Πρόκειται για το γνωστό «μπλοκ» 8 χωρών της βόρειας Ευρώπης, που αποτελούν τους «δορυφόρους» της Γερμανίας και έχουν βάλει στο τραπέζι το αίτημα για σκληρά μέτρα, που θα επαναφέρουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε χαμηλά ελλείμματα, αλλά και σε μείωση των χρεών τους.

Στο «κάδρο» μπαίνουν χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκαν τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι θα είναι μια συζήτηση «με έντονα σκαμπανεβάσματα».

Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις αποκτούν ξεχωριστό νόημα για το «μπλοκ των σκληρών», καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξουν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και οι κάλπες που θα στηθούν στη Γαλλία, η οποία κάθε χρόνο καταγράφει υψηλά ελλείμματα και η Κομισιόν έχει φτάσει στο σημείο να γυρίσει πίσω ακόμα και το κείμενο του προϋπολογισμού της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανησυχεί πως δεν θα υπάρξει μεγάλος δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων το 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει την υιοθέτηση παρεμβάσεων μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες απαγορεύονται έως το τέλος του 2022. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο τηρείται σιγή ιχθύος για τις παρεμβάσεις των επόμενων δύο ετών, παρά το γεγονός ότι αρκετά μέτρα (όπως η εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) αναγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που εκτείνεται έως και το 2025 και αποτελεί τη «βάση» για όλους τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Φαίνεται πως αρκετές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν η χώρα μας θα πρέπει να περάσει και τον νέο «σκόπελο» της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This