28/11/2021

Ετοιμάζουν πιο τσουχτερό ΕΝΦΙΑ – Ποιους αφορά

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Παρουσιάστηκε στους θεσμούς η αναμόρφωση του φόρου, που θα έχει ως βάση υπολογισμού τις νέες αντικειμενικές αξίες (πιο ακριβές σε λαϊκές συνοικίες), ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να τηρεί τη δέσμευση για «ψαλίδι» 8%

Ριζικές αλλαγές στον μεγαλύτερο φόρο του κράτους που αποδίδει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Ηδη η 18μελής επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» τις διαδικασίες πλήρους αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα έχει ως βάση υπολογισμού τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού και θα τεθούν σε εφαρμογή την Πρωτοχρονιά του 2022.

Μάλιστα, τα πρώτα ευρήματα της άσκησης που πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ξηλώνεται ο συμπληρωματικός φόρος

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει αλλαγές στις κλίμακες και ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, με αποτέλεσμα η φορολόγηση να μη γίνεται σε όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, αλλά να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά που η αξία του ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο και θα έχει ελάφρυνση.

Ιδιοκτήτης που διαθέτει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής αξίας 220.000 ευρώ και ένα πατρικό σπίτι στην Τρίπολη αξίας 60.000 ευρώ σήμερα πληρώνει επιπλέον φόρο 45 ευρώ, αφού διαθέτει συνολική ακίνητη περιουσία 280.000. Ωστόσο, από το 2022 δεν θα καταβάλλει κανέναν επιπλέον φόρο, καθώς κανένα από τα δύο ακίνητα δεν υπερβαίνει σε αξία τα 250.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας με αξία 300.000 ευρώ και κάτοχος ακόμα δύο διαμερισμάτων αξίας 110.000 ευρώ και 90.000 ευρώ αντίστοιχα πληρώνει φόρο 925 ευρώ. Ωστόσο, με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο θα καταβάλλει φόρο 125 ευρώ για το ακίνητο του οποίου η αξία ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Μόνο φυσικά πρόσωπα;

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου να αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις. Αν η κατάργηση περιοριστεί στα φυσικά πρόσωπα, τότε το κόστος θα ανέλθει στα 370.000.000 ευρώ, ενώ αν επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, τότε θα εκτοξευτεί στα 650.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά «την οριστική κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου και όχι τη διατήρησή του από το παράθυρο, δηλαδή με αντικατάστασή του από τον συμπληρωματικό φόρο ανά ακίνητο», η οποία, λαμβανομένης υπόψη και της σοβαρότατης νέας αύξησης των τιμών ζώνης, θα αποβεί «τιμωρητική» και καταστροφική για πάμπολλους ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων αλλά ιδιαίτερα αδόμητων οικοπέδων, η φορολογητέα αξία των οποίων αυξήθηκε προ τετραετίας αδικαιολόγητα κατά 25%.

Στον «αέρα» η μείωση 8%

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί ακόμα το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ, παρότι υπάρχει η δέσμευση για «ψαλίδι» στον φόρο κατά επιπλέον 8%. Πηγές του οικονομικού επιτελείου παρουσιάζονται επιφυλακτικές και δεν αποκλείουν η μείωση να είναι, τελικά, ελαφρώς μικρότερη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η τελική άσκηση θα πρέπει να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα, ενώ οι πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειώσεις στον φόρο, σε αντίθεση με εκείνους που διαθέτουν περιουσίες στις 3.500 περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν μόλις φέτος στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού και μέχρι πρότινος πλήρωναν πολύ χαμηλότερο φόρο απ’ αυτόν που τους αναλογούσε.

Συν 400.000.000 ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περίπου 400.000.000 ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται ικανό να χρηματοδοτήσει μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη ριζική αναμόρφωση του συμπληρωματικού φόρου.

31,6% ακριβότερες οι τιμές ζώνης στο Κερατσίνι!

Σημειώνεται πως μία στις δύο περιοχές της χώρας παρουσιάζει αύξηση των αντικειμενικών τιμών, ενώ οι τιμές ζώνες εκτοξεύτηκαν σε λαϊκές περιοχές, κάνοντας πιο ακριβούς μια σειρά από φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω περιοχών. Για παράδειγμα, στο Χαϊδάρι η κατώτατη τιμή ζώνη αυξάνεται κατά 23,5% στα 1.050 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ανώτατη τιμή εκτοξεύεται κατά 46,2%, από τα 1.300 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.900 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Περιστέρι, η κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 18,8%. Η ανώτατη τιμή ζώνης κινείται ανοδικά κατά 400 ευρώ το τετραγωνικό, από τα 1.150 ευρώ στα 1.550 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 34,8%.

Στα… παράδοξα των νέων αντικειμενικών θα πρέπει να συμπληρωθεί και το Κερατσίνι, μια περιοχή που θα δει τις τιμές ζώνης να εκτοξεύονται έως και 31,6%, καθώς οι αξίες αυξάνονται από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.250 ευρώ.

Σενάριο για ΕΝΦΙΑ με τον… μήνα

Παράλληλα, αναμένεται να κλειδώσει και ο τρόπος είσπραξης του φόρου στα ακίνητα, καθώς ο σχεδιασμός αναφέρει πως τα νέα εκκαθαριστικά θα αποσταλούν τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η καταβολή του φόρου να πραγματοποιείται στο εξής σε μηνιαία βάση, δηλαδή από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο κάθε έτους.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ένα σχέδιο που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας και θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από το 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κόβονται» χιλιάδες επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών

«Φωτιά» σε μια σειρά επιδόματα που χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια βάζουν οι νέες αντικειμενικές...

Πώς το κράτος «αρπάζει» 8,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το Ασφαλιστικό

Τα ψεύδη για τον διαχωρισμό των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης σε διανεμητικά και κεφαλαιοποιητικά και το πλιάτσικο στις συντάξεις του Ελληνα

Ο Σταϊκούρας με… το βλέμμα στο ταμείο ξορκίζει το lockdown

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για πανδημία και ακρίβεια αφήνει ο υπουργός Οικονομικών...

Ραβασάκια για ξεχασμένα τέλη σε 75.000 ιδιοκτήτες!

«Ραβασάκια» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να στείλει τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ, καθώς...

Κατώτατος μισθός: Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει τα… γυαλιά στην κυβέρνηση!

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπερψήφισε, θα έπρεπε να είναι 809 και όχι 663 ευρώ

Υπομονή τέλος! Συγκέντρωση συνταξιούχων για τα κλεμμένα

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν εφήρμοσε την απόφαση του ΣτΕ

Πρωτογενές έλλειμμα 7,2 δισ. έκλεισε στο 10μηνο!

Με πρωτογενές έλλειμμα 7,2 δισ. ευρώ έκλεισε ο Προϋπολογισμός την περίοδο του Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα θα δοθούν σε 12.000 δικαιούχους

Με ρυθμούς χελώνας ο επανυπολογισμός

«Συν-Εργασία» Οκτωβρίου με έναν μήνα καθυστέρηση!

Την ώρα που οι τιμές στα βασικά αγαθά αυξάνονται μέρα με τη μέρα...

Φορολογική «αφαίμαξη» με τον μήνα φέρνει το 2022!

Το τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ θα έχει ανακοινωθεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου τα εκκαθαριστικά να αναρτηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου

ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια μείωσε 10% την αγοραστική δύναμη του κατώτατου

Το κύμα ακρίβειας θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

ΕΝΦΙΑ: Τον Μάρτιο η πρώτη δόση για το 2022 – Ποιοι ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις

Αυτές είναι οι αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο

«Καμπανάκι» Κομισιόν: Έλλειμμα και χρέος εκτός ανεκτών ορίων

Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο που πρέπει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρά τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Ποιοι κερδίζουν 1.000 ευρώ

Δείτε εάν είστε ανάμεσα στους τυχερούς

Τηλεργασία: Δυο χρόνια μετά το πρώτο lockdown όρισαν αποζημιώσεις!

Υποχρεωτική προσαύξηση στο μισθό έως  28 ευρώ τον μήνα

Η ΑΑΔΕ ζητά πίσω αποζημιώσεις για «κουρεμένα» ενοίκια

Αφορά σε όσους δεν υπέβαλαν τη «Δήλωση Covid»

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνεται αρκετή βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς...

Η ιατροδικαστική εξέταση «έδειξε» την αιτία θανάτου του 13χρονου Φώτη στις Σέρρες

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης...

Φιάσκο για την κυβέρνηση η διαδικασία της αυτοαπογραφής!

Μια σοβαρή διαδικασία εξελίσσεται σε ακόμα ένα κάζο, ενώ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ηγαίνουν στράφι σε ένα πρόχειρο και αναποτελεσματικό πρότζεκτ της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αθηνά Λινού: «Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα, φαίνεται ότι η νέα μετάλλαξη είναι πολυμεταδοτική»

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιστήμονες παγκοσμίως η...

Θεσσαλονίκη: Εξώδικο από 36 γιατρούς για το «έγκλημα» στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Απίστευτα πράγματα, με οφθαλμιάτρους και χειρουργούς να μπαίνουν υπεύθυνοι παρακολούθησης ασθενών με Covid!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ