Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023

Ετοιμάζουν πιο τσουχτερό ΕΝΦΙΑ – Ποιους αφορά

Παρουσιάστηκε στους θεσμούς η αναμόρφωση του φόρου, που θα έχει ως βάση υπολογισμού τις νέες αντικειμενικές αξίες (πιο ακριβές σε λαϊκές συνοικίες), ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να τηρεί τη δέσμευση για «ψαλίδι» 8%

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ριζικές αλλαγές στον μεγαλύτερο φόρο του κράτους που αποδίδει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Ηδη η 18μελής επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» τις διαδικασίες πλήρους αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα έχει ως βάση υπολογισμού τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στις αρχές του καλοκαιριού και θα τεθούν σε εφαρμογή την Πρωτοχρονιά του 2022.

Μάλιστα, τα πρώτα ευρήματα της άσκησης που πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ξηλώνεται ο συμπληρωματικός φόρος

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει αλλαγές στις κλίμακες και ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, με αποτέλεσμα η φορολόγηση να μη γίνεται σε όσους έχουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, αλλά να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά που η αξία του ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με τρία ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 1.550 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο και θα έχει ελάφρυνση.

Ιδιοκτήτης που διαθέτει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής αξίας 220.000 ευρώ και ένα πατρικό σπίτι στην Τρίπολη αξίας 60.000 ευρώ σήμερα πληρώνει επιπλέον φόρο 45 ευρώ, αφού διαθέτει συνολική ακίνητη περιουσία 280.000. Ωστόσο, από το 2022 δεν θα καταβάλλει κανέναν επιπλέον φόρο, καθώς κανένα από τα δύο ακίνητα δεν υπερβαίνει σε αξία τα 250.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας με αξία 300.000 ευρώ και κάτοχος ακόμα δύο διαμερισμάτων αξίας 110.000 ευρώ και 90.000 ευρώ αντίστοιχα πληρώνει φόρο 925 ευρώ. Ωστόσο, με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο θα καταβάλλει φόρο 125 ευρώ για το ακίνητο του οποίου η αξία ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Μόνο φυσικά πρόσωπα;

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου να αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις. Αν η κατάργηση περιοριστεί στα φυσικά πρόσωπα, τότε το κόστος θα ανέλθει στα 370.000.000 ευρώ, ενώ αν επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, τότε θα εκτοξευτεί στα 650.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά «την οριστική κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου και όχι τη διατήρησή του από το παράθυρο, δηλαδή με αντικατάστασή του από τον συμπληρωματικό φόρο ανά ακίνητο», η οποία, λαμβανομένης υπόψη και της σοβαρότατης νέας αύξησης των τιμών ζώνης, θα αποβεί «τιμωρητική» και καταστροφική για πάμπολλους ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων αλλά ιδιαίτερα αδόμητων οικοπέδων, η φορολογητέα αξία των οποίων αυξήθηκε προ τετραετίας αδικαιολόγητα κατά 25%.

Στον «αέρα» η μείωση 8%

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί ακόμα το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ, παρότι υπάρχει η δέσμευση για «ψαλίδι» στον φόρο κατά επιπλέον 8%. Πηγές του οικονομικού επιτελείου παρουσιάζονται επιφυλακτικές και δεν αποκλείουν η μείωση να είναι, τελικά, ελαφρώς μικρότερη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η τελική άσκηση θα πρέπει να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα, ενώ οι πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειώσεις στον φόρο, σε αντίθεση με εκείνους που διαθέτουν περιουσίες στις 3.500 περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν μόλις φέτος στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού και μέχρι πρότινος πλήρωναν πολύ χαμηλότερο φόρο απ’ αυτόν που τους αναλογούσε.

Συν 400.000.000 ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περίπου 400.000.000 ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται ικανό να χρηματοδοτήσει μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη ριζική αναμόρφωση του συμπληρωματικού φόρου.

31,6% ακριβότερες οι τιμές ζώνης στο Κερατσίνι!

Σημειώνεται πως μία στις δύο περιοχές της χώρας παρουσιάζει αύξηση των αντικειμενικών τιμών, ενώ οι τιμές ζώνες εκτοξεύτηκαν σε λαϊκές περιοχές, κάνοντας πιο ακριβούς μια σειρά από φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω περιοχών. Για παράδειγμα, στο Χαϊδάρι η κατώτατη τιμή ζώνη αυξάνεται κατά 23,5% στα 1.050 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ανώτατη τιμή εκτοξεύεται κατά 46,2%, από τα 1.300 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.900 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Περιστέρι, η κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 18,8%. Η ανώτατη τιμή ζώνης κινείται ανοδικά κατά 400 ευρώ το τετραγωνικό, από τα 1.150 ευρώ στα 1.550 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 34,8%.

Στα… παράδοξα των νέων αντικειμενικών θα πρέπει να συμπληρωθεί και το Κερατσίνι, μια περιοχή που θα δει τις τιμές ζώνης να εκτοξεύονται έως και 31,6%, καθώς οι αξίες αυξάνονται από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.250 ευρώ.

Σενάριο για ΕΝΦΙΑ με τον… μήνα

Παράλληλα, αναμένεται να κλειδώσει και ο τρόπος είσπραξης του φόρου στα ακίνητα, καθώς ο σχεδιασμός αναφέρει πως τα νέα εκκαθαριστικά θα αποσταλούν τον Φεβρουάριο του 2022, προκειμένου η πρώτη δόση να καταβληθεί για πρώτη φορά τον Μάρτιο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η καταβολή του φόρου να πραγματοποιείται στο εξής σε μηνιαία βάση, δηλαδή από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο κάθε έτους.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ένα σχέδιο που είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας και θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από το 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έσπασε το «φράγμα» των 400 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος!

Εκτόξευση σχεδόν 8 δισ. πάνω από τον στόχο του υπουργείο Οικονομικών, λόγω νέου δανεισμού και κυβερνητικής πρεμούρας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Εφιάλτης στο υπουργείο Οικονομικών οι ενστάσεις!

Τέσσερις στους 10 δήμους της χώρας πρότειναν ακόμα και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018

Σενάρια για νέα ρύθμιση οφειλών!

Προεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης για πάνω από 60 δόσεις σε Εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία

Δόλωμα… για τις «μαϊμού» αποδείξεις!

Κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής, θα είναι τα «μπόνους» για όσους καταγγείλουν την παρανομία 

Καταδικασμένοι στη φτώχεια οι πλέον ευάλωτοι!

Ενώ από το 2019 και έπειτα, έστω με πολύ μικρά βήματα, μισθωτοί και συνταξιούχοι...

Η κυβέρνηση επανεξετάζει 1.047 φοροαπαλλαγές!

Φόρους που αγγίζουν τα 12,9 δισ. ευρώ γλίτωσαν το 2022 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις....

Εξωδικαστικός: Εγκρίθηκαν μόνο 7 στις 100 αιτήσεις

Με ρυθμούς… χελώνας συνεχίζει να κινείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει...

Οι συνταξιούχοι δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία

Η κοροϊδία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τους συνταξιούχους προκαλούν ολοένα...

Τράπεζες: Η μεγάλη κοροϊδία με τα επιτόκια

Πώς αποκομίζουν τεράστια κέρδη μετατρέποντας τις πάμφθηνες καταθέσεις σε πανάκριβα δάνεια

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την...

Η ισχυρή κυρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που αμείβεται με πολλές χιλιάδες ευρώ, έβαλε στο στόχαστρό της τις αυξήσεις των μισθών!

Νέα «θηλιά» για τους δανειολήπτες – Η EKT αύξησε τα επιτόκια

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική...

Παγκρήτια τράπεζα: «Απορροφά» την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

Την συμφωνία συγχώνευσης της με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα,...

Στεγαστικά ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων: Πώς θα κάνετε σωστά την αίτηση ώστε να λάβετε...

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το μέτρο αφορά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να λάβουν την βεβαίωση, ποιοι λόγοι πρέπει να συντρέχουν

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

«Κούρεμα» σκάνδαλο στα χρέη των καζίνων του Πηλαδάκη!

Σκιές στο επενδυτικό σχήμα που διαμορφώνεται για να αναλάβει τη διαχείρισή τους - Περίεργες φήμες ακούγονται στην αγορά, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Τραγωδία στην Ηλεία: Άφησε την τελευταία της πνοή 13χρονη, που είχε υψηλό πυρετό

Αδυνατεί να συλλάβει ανθρώπου νους την τραγωδία που σημειώθηκε...

Εικόνες βγαλμένες από την κόλαση μετά τον σεισμό σε Τουρκία – Συρία! Φόβοι για πάνω από 10.000 νεκρούς

Κατέρρευσαν 2.800 κτήρια - Άνθρωποι εκλιπαρούν για βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια - Η βοήθεια που στέλνει η χώρα μας

Προκαλεί το πανελλήνιο ο Κώστας Χατζηδάκης με ελεεινά βίντεο στο TikTok

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξελίσσεται σε μία από τις πλέον...
spot_img

NEWSROOM