«Λίφτινγκ» στις ηλεκτρονικές πληρωμές!

Ερχονται έξτρα κίνητρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η λίστα των επαγγελματιών όπου θα ισχύσουν φοροεκπτώσεις

Must Read

Ριζικές αλλαγές στις ηλεκτρονικές πληρωμές αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών, σε μια νέα προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Το νέο πλαίσιο θα δίνει σημαντικά κίνητρα στους φορολογουμένους για να ζητούν αποδείξεις και να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, μια πρακτική που ενισχύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο α’ εξάμηνο του 2021 άγγιξαν τα 150.000.000 οι συναλλαγές, όταν το 2020 είχαν διαμορφωθεί σε 94.000.000 και το 2018 σε μόλις 8.000.000 συναλλαγές.

Βασικό κομμάτι του νέου νόμου θα είναι η επιβολή έκπτωσης 30% από το φορολογητέο εισόδημα σε όσους φορολογουμένους πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ.

Εκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν όσοι πολίτες πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής.

Για τις ηλεκτρονικές δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένας φορολογούμενος από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής θα έχει έκπτωση 30% στο φορολογητέο του εισόδημα. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, αν ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ έχει πραγματοποιήσει δαπάνες στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ύψους 3.000 ευρώ, τότε θα έχει έκπτωση φόρου 900 ευρώ και το φορολογητέο εισόδημα θα μειωθεί στα 9.100 ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

  • Δικηγόροι,
  • Αρχιτέκτονες,
  • Ιδιωτικοί ερευνητές,
  • Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών,
  • Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών,
  • Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
  • Ξυλουργοί,
  • Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων,
  • Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών,
  • Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών),
  • Ταξιτζήδες,
  • Αλουμινάδες,
  • Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων,
  • Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.,
  • Ψυκτικοί, επισκευαστές ερκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης,
  • Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες,
  • Φωτογράφοι,
  • Εργολάβοι σκυροδέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα διευρύνεται συνεχώς, κυρίως στον κλάδο της οικοδομής, που έχει αρχίσει να κινείται ξανά ύστερα από σχεδόν 12 χρόνια και θα περιλαμβάνει κλειδαράδες, διακοσμητές, επιπλοποιούς, μαρμαράδες, σιδηρουργούς και ψυκτικούς τεχνικών εγκαταστάσεων.

Ο συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων ανέρχεται σε 103.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Με το κίνητρο που δίνεται, εκτιμάται ότι το όφελος που θα έχει το κράτος μόνο από τον ΦΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 11.000.000 ευρώ.

Ποιες είναι οι αγορές που θα μετράνε… διπλές

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει σημαντικά κίνητρα στους φορολογουμένους ώστε να προχωρούν σε ηλεκτρονικές δαπάνες με κάρτες ή διατραπεζικά με συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από αυτές τις επαγγελματικές ομάδες, αναμένεται να μετράνε διπλά στην κάλυψη του αφορολογήτου κάθε φορολογουμένου, δηλαδή στο 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Πρόκειται για τις e-αποδείξεις που θα προέρχονται από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους κ.ά., οι οποίες θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.

Από την εφαρμογή του μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο τον χρόνο από 450 έως και 2.200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.

Επιπλέον, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει πως, για μια δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε γιατρό, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα υπολογίζεται από την Εφορία ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.

Μπόνους σε όσους «καρφώσουν» στην ΑΑΔΕ επιχειρήσεις που κόβουν «μαϊμού» αποδείξεις

Η χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βρίσκεται στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Το σχέδιο που καταρτίζεται «ποντάρει» στους ίδιους τους φορολογουμένους, καθώς, όταν πραγματοποιούν συναλλαγή και παίρνουν στα χέρια τους την απόδειξη, θα έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» το παραστατικό με το κινητό τηλέφωνο, κάνοντας χρήση της εφαρμογής QR code, η οποία θα πιστοποιεί αν η απόδειξη είναι αυθεντική ή «μαϊμού».

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η απόδειξη έχει βγει από μη δηλωμένη ταμειακή μηχανή ή από ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο δεν φέρει τη «σφραγίδα» της Εφορίας, τότε θα μπορεί να «καρφώσει» την επιχείρηση στην ΑΑΔΕ, με αντάλλαγμα ακόμα και χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα δίνεται μόλις πιστοποιηθεί η καταγγελία του φορολογουμένου.

Το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί όταν αντικατασταθούν όλες οι ταμειακές μηχανές και υπάρξει διασύνδεσή τους απευθείας με την Εφορία, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά έως τον Νοέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

  • να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
  • να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο, στην πλατφόρμα «myDATA»,
  • να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This