MyΘέρμανση: Άνοιξε, επιτέλους, η πλατφόρμα για το… πολυπόθητο επίδομα θέρμανσης!

Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021

Must Read

Τις αιτήσεις τους για το… πολυπόθητο επίδομα θέρμανσης μπορούν να υποβάλλουν από το βράδυ της Δευτέρας οι καταναλωτές, καθώς επιτέλους η πλατφόρμα «myΘέρμανση» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων άνοιξε!

Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν, πλέον, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, ή να προβούν σε δηλώσεις χιλιοστών των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορεί οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021, ενώ για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών, με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, καταχωρίζονται έως την 31η Μάϊου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου 2022, με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μάϊου 2022.

Συντελεστής βαθμοημέρας

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά 36%, από τα 220 στα 300 ευρώ, ενώ, με βάση το καθεστώς που ισχύει, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, «συντελεστή βαθμοημέρας», ο οποίος κλιμακώνεται από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό του επιδόματος.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%, αντί για 10% που προσαυξανόταν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Tο ελάχιστο ποσό επιδόματος αυξάνεται κατά 25%, από 80 σε 100 ευρώ. Το ανώτατο όριο επιδόματος αυξάνεται κατά 15%, από τα 650 στα 750 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ, από 80 έως 650 ευρώ που ήταν την περσινή περίοδο.

Βήμα-βήμα η υποβολή της αίτησης

Η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, είναι η ακόλουθη:

  • Επιλέγετε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγετε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Επιλέγετε είδος καυσίμου
  • Συμπληρώνετε τον Αριθμό παροχής ρεύματος
  • Επιλέγετε οικισμό
  • Συμπληρώνετε τα τ.μ. της κατοικίας
  • Συμπληρώνετε τον αριθμό IBAN στο myAADE

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Με βάση την ανακοίνωση του ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα, κλπ.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζα – πέλετ τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This