16/1/2022

«Κόβονται» χιλιάδες επιδόματα λόγω των νέων αντικειμενικών

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Η αύξηση των τιμών ζώνης (από 1ης Ιανουαρίου), ιδιαίτερα στις λαϊκές περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα ευάλωτα νοικοκυριά να πέσουν στην «τσιμπίδα» των περιουσιακών κριτηρίων και να απολέσουν κρατικά βοηθήματα

«Φωτιά» σε μια σειρά επιδόματα που χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ενεργοποιηθούν σε 33 ημέρες από σήμερα. Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης με την ανακοίνωση ενός μερίσματος ύψους 338.000.000 ευρώ σε υγειονομικούς, άτομα με αναπηρία, αλλά και σε χαμηλοσυνταξιούχους με συγκεκριμένα κριτήρια και «κόφτες», μέχρι και σήμερα αδιαφορεί για τα επερχόμενα χιλιάδες χαμένα επιδόματα, όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το επίδομα θέρμανσης, έως και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε διπλή πληρωμή των δικαιούχων που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αφού και αυτό χορηγείται με βάση συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες, σε πολλές λαϊκές γειτονιές της χώρας θα υπάρξει αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να πέσουν στην «τσιμπίδα» των περιουσιακών κριτηρίων που έχει θέσει το κράτος και να ενεργοποιηθούν οι «κόφτες».

Ιστορίες τρέλας

Μάλιστα, η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών έχει αναδείξει μια σειρά από… παράδοξες αυξήσεις, όπως στο Κερατσίνι, μια περιοχή που θα δει τις τιμές ζώνης να εκτοξεύονται έως 31,6%, καθώς οι αξίες αυξάνονται από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.250 ευρώ. Εκτόξευση των τιμών παρατηρείται σε ακόμα μία λαϊκή περιοχή, το Καματερό, στο οποίο η κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 62,5% και η ανώτατη κατά 52,6%.

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Πρακτικά, ένα νοικοκυριό σε μια λαϊκή συνοικία της Αττικής που θα δει την αντικειμενική αξία του σπιτιού του να εκτοξεύεται λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών κινδυνεύει να χάσει το κρατικό βοήθημα, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» που προβλέπει ο νόμος.

Ετσι, μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να έχει στην κατοχή της ακίνητο αξίας έως 135.000 ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στο Χαϊδάρι η τιμή του ακινήτου άγγιζε τα 105.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά την αύξηση της τιμής ζώνης κατά 46,2% στα 1.900 ευρώ/τετραγωνικό, η αξία του ακινήτου εκτοξεύεται στα 152.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει το κρατικό επίδομα.

2. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Εκτός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα κινδυνεύσουν να βρεθούν το επόμενο έτος χιλιάδες δικαιούχοι λόγω της αύξησης στις αντικειμενικές αξίες.

Ενας άγαμος θα πρέπει να διαθέτει συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του έως 120.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.

3. Επίδομα θέρμανσης

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το 2022, καθώς η φετινή έκτακτη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων φαίνεται πως δεν θα ισχύσει το επόμενο έτος, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες, και αυτό γιατί το φετινό κονδύλι ύψους 168.000.000 ευρώ που επιτρέπει την ένταξη περισσότερων δικαιούχων αποτελεί έκτακτη ενίσχυση λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται φέτος στα 180.000 ευρώ από τα 130.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ από 250.000 για τον έγγαμο δικαιούχο.

Συνεπώς, η επαναφορά των κριτηρίων στα επίπεδα που ορίζει ο νόμος θα αποτελέσει πάλι το 2022 τη βάση υπολογισμού για την ένταξη στο επίδομα θέρμανσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά που φέτος θα θερμανθούν έχοντας τη στήριξη του κράτους από την επόμενη χρονιά να εξαιρεθούν από τους «κόφτες» του υπουργείου Οικονομικών.

4. Στεγαστικό επίδομα

Το επίδομα στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Για τη χορήγησή του θα πρέπει, μεταξύ άλλων, το συνολικό εισόδημα να μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Ωστόσο, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Ανατροπές στην έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ

Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν και με τον νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές στην έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Με δεδομένο ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από την αρχή του νέου έτους στις περισσότερες λαϊκές περιοχές, τα νοικοκυριά των οποίων δικαιούνται συνήθως τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, θεωρείται πως θα υπάρξει ένα μπαράζ αδικιών, αφού θα εξαιρεθούν χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση και χοντρέμποροι, οι μεγάλοι ένοχοι για την ακρίβεια

Οι πραγματικές αιτίες που τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται πιο ακριβά φέτος. Ποιοι πλήττονται και ποιοι ωφελούνται

«Καίει» τα νοικοκυριά η ενέργεια!

Καλπάζει κάθε μήνα ο πληθωρισμός! Εκτοξεύτηκαν εκ νέου οι τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά, ενώ τα ισχνά μέτρα της κυβέρνησης ξαϋλώνονται

Ελάχιστοι έχουν υποβάλει αίτηση στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη

Λιγότερες από 15 ημέρες απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις»

Αναφορά στους φόρους, στους μισθούς και στις ανατιμήσεις έκανε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε...

SOS από τους εμπόρους: «Αν δεν προσέξουμε θα μιλάμε μόνο για τα λουκέτα και όχι για την πανδημία»

Για «πανδημία εμπορίου» μιλά ο Πρόεδρος του ΕΣΘ - Μαγαζί πλήρωνε 800 ευρώ ρεύμα και τώρα θα πληρώσει 2.700!

«Βόμβα» από το Eurogroup: Υπό αίρεση τα μέτρα στήριξης!

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις...

Πρώτη κατοικία: Στα χέρια των… τραπεζών οι πλειστηριασμοί!

Δεν έχουν τέλος οι καθυστερήσεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού - Οι «κρυφές» παγίδες της «δεύτερης ευκαιρίας»

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επέκταση τριών μέτρων στήριξης για τον Ιανουάριο

Αν και προωθούνται ως «επιπλέον», ή «νέα» τα μέτρα στήριξης που θα ισχύουν τον...

Κυβερνητική ασυνεννοησία: Τελικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί ή όχι;

Τα γυρνάει ο Άδωνις Γεωργιάδης...

Τα «μαγειρέματα» της… ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Πληθωρισμός στο 4,8%, αλλά αύξηση φυσικού αερίου 200%!

Εξισώνεται η κατανάλωση για φτωχούς και πλούσιους – κραυγαλέα αστοχία με τα ενοίκια

Θα βάλει χέρι και στις καταθέσεις των Ελλήνων ο Κυριάκος!

Θα το ζήσουμε κι αυτό! Έκλεισε τις εκκλησίες, έκλεισε τα καταστήματα, είναι ο πρώτος...

Με… μέτρο τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις: Κλειδώνουν αύριο – Ανακοινώνονται τη Δευτέρα

Στην πρώτη γραμμή του πακέτου επιπλέον «κούρεμα» της επιστρεπτέας  και επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας

Ηλεκτρικά Ι.Χ. μέχρι το 2030: Ακόμη μία… ουτοπική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Πέραν της απλησίαστης τιμής για την πλειονότητα των Ελλήνων, μέγα θέμα είναι και η έλλειψη φορτιστών, ειδικά στις πολυκατοικίες σε μεγάλα αστικά κέντρα

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται νέο «κούρεμα»;

Εξετάζεται παράταση στην πληρωμή φόρων και μείωση 10% ή 20% στα ενοίκια

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Οι διαφορές με τη κοινή δήλωση - Ποιες παγίδες μπορεί να κρύβουν

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Οργή στο διαδίκτυο από ανάρτηση της Σίσσυς Χρηστίδου για τον βιασμό στην Θεσσαλονίκη

Οργισμένες αντιδράσεις στο Twitter έχει προκαλέσει η ανάρτηση της...

Καταγγελία ομαδικού βιασμού στην Θεσσαλονίκη με εμπλεκόμενους «βαθύπλουτους» γόνους

Μία εξαιρετικά σκοτεινή ιστορία διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ