Συζήτηση για τον προϋπολογισμό: Το ηλεκτροσόκ φέρνει μέτρα!

Με τις τιμές της ενέργειας στο «κόκκινο», ο Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Must Read

Ένα πλέγμα μέτρων για την ακρίβεια, που καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν χτυπήσει «κόκκινο», θεωρείται άκρως απαραίτητη μια νέα κρατική παρέμβαση, καθώς τα υφιστάμενα μέτρα δεν επαρκούν για να ανακόψουν το ισχυρό κύμα ακρίβειας στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η υφιστάμενη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ύψους 39 ευρώ, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, και μάλιστα για τον Νοέμβριο η ενισχυμένη επιδότηση θα εφαρμοστεί αναδρομικά. Η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί από τα 39 ευρώ στα 47-48 ευρώ μηνιαίως για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο θα τεθεί σε λειτουργία και ο αυτόματος μηχανισμός στήριξης στους λογαριασμούς ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που εκτοξεύονται οι διεθνείς τιμές του ηλεκτρικού. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός δεν θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, αλλά θα λειτουργεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Φυσικό αέριο

Παρά το γεγονός ότι η έκπτωση 15% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου δεν έχει περάσει ακόμα στους λογαριασμούς, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον διπλασιασμό της έκπτωσης στους προμηθευτές από τη ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως εξασφαλίζει ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα.

Ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις

Με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές και στον τρόπο αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα επιστρεπτέα πόσα (τα οποία δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο TAXIS) αναμένεται να επιστραφούν στο κράτος όχι από τον Ιανουάριο του 2022, αλλά ίσως από τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους, ενώ παράταση θα δοθεί και σε όσους επιθυμούν να καταβάλουν εφάπαξ το επιστρεπτέο πόσο, κερδίζοντας έκπτωση 15%.

Ολιγόμηνη παράταση αναμένεται να δοθεί και στο μέτρο των πάγιων δαπανών, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν προλάβει να συμψηφίσουν έως το τέλος του έτους τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία με την κρατική επιδότηση για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μείωση φόρων για αγρότες

Πέραν της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε 200.000 αγρότες το 2022, η
κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, αλλά και στο βαμβάκι. Πρόκειται για την πρόσφατη συμφωνία του Ecofin, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος- μέλος να μειώνει τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ή και να προχωρά σε απαλλαγή μετά το 2025.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This