«Ευρω-καμπάνα» ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ!

Η χώρα μας θα πληρώνει και 4.368.000 ευρώ ως ποινή για κάθε εξάμηνο που δεν θα εφαρμόζονται τα μέτρα της απόφασης του 2017

Must Read

«Καμπάνα» 5.500.000 ευρώ στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση προβλέπει επίσης χρηματική ποινή 4.368.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση στην απόφαση του 2017, αρχής γενομένης από χθες.

Με τη χθεσινή του απόφαση, το δικαστήριο διαπιστώνει, αφενός, ότι η Ελλάδα αθέτησε την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας που είχε τάξει η Επιτροπή με την προειδοποιητική επιστολή της), αφετέρου, ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών της υπό κρίση υπόθεσης από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων, παρά μόνο μετά τις 29 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία άσκησης της υπό κρίση προσφυγής. Η υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή σχεδόν ένα έτος μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε τάξει η Επιτροπή. Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2020, η Ελλάδα κάλεσε τη ΛΑΡΚΟ να καταβάλει το ποσό των επίμαχων ενισχύσεων και, τον Μάιο του 2020, έδωσε εντολή για την ανάκτηση του συνολικού ποσού των ενισχύσεων αυτών. Επιπλέον, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το δικαστήριο εκτιμά ότι ενδείκνυται να επιβληθούν στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις υπό μορφή εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης εκτέλεση της απόφασης του 2017 και προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης της απόφασης. Επιπλέον, το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να επιβληθεί κατ’ αποκοπή ποσό ως αποτρεπτικό μέτρο, με σκοπό να αποφευχθούν ανάλογες μελλοντικές παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Για τον καθορισμό του ποσού των κυρώσεων, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκειά της και την ικανότητα πληρωμής του κράτους-μέλους. Οσον αφορά τη σοβαρότητα της παράβασης, το δικαστήριο τονίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των διατάξεων της συνθήκης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, καθώς και το σημαντικό ύψος του ποσού της μη ανακτηθείσας ενίσχυσης (το οποίο ανερχόταν, στις 14 Μαΐου 2020, σε 160.000.000 ευρώ) και το γεγονός ότι η αγορά σιδηρονικελίου είναι διασυνοριακή.

Το δικαστήριο διαπιστώνει, τέλος, τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της παραβατικής συμπεριφοράς της Ελλάδας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.

Στον «αέρα» και ο διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, μέσω διπλού διαγωνισμού, αναβλήθηκε για πολλοστή φορά και μετατίθεται τουλάχιστον για τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, δηλαδή σχεδόν 14 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού, την 11η Ιανουαρίου 2021. Οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Mytilineos, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings και Commodity & Mining Insight Irland) δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις της κυβέρνησης για πολλά θέματα της ιστορικής βιομηχανίας νικελίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This