«Αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ στους δανειστές!

Δύσκολη εξίσωση ο υπολογισμός του φόρου που βγαίνει με βάση τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες

Must Read

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ στους επικεφαλής των δανειστών στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ τα «αποκαλυπτήρια» του νέου φόρου και η ανάρτησή τους σε σχέδιο νόμου έχουν μετατεθεί για τον επόμενο μήνα.

Η άσκηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να υπολογίσει τον φόρο με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και να διαμορφώσει την τελική κλίμακα του φόρου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον βασικό φόρο, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί η μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις σχεδόν 3.500 περιοχές της χώρας, οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για τους μεγάλους «χαμένους» του νέου φόρου, αφού θα κληθούν να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται πλέον σε περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, αντί για τα 250.000 ευρώ που ισχύει έως σήμερα. Μάλιστα, για κάθε ακίνητο ο φόρος θα υπολογίζεται χωριστά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης διαθέτει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα αξίας 240.000 ευρώ, ένα διαμέρισμα το οποίο εκμισθώνει αξίας 150.000 ευρώ και ένα σπίτι (πατρικό) στην περιφέρεια αξίας 100.000 ευρώ, με το παλιό σύστημα θα πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο 870 ευρώ. Με το νέο σύστημα δεν θα πληρώσει έξτρα φόρο, αφού το κάθε ακίνητο δεν ξεπερνά το όριο των 500.000 ευρώ.

Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία, μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του «κόφτη» θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ, ενώ ανά 100.000 ευρώ το ποσοστό θα βαίνει μειούμενο.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως τα τέλη Μαρτίου και η πληρωμή του φόρου να πραγματοποιηθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Χρήστος Σταϊκούρας: «Προσδοκία της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατομμύρια ευρώ το 2022»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This