Ταμείο Ανάκαμψης: «Πέφτουν» στην αγορά τα πρώτα 1,57 δισ. ευρώ για… marketing – Ποιοι δικαιούνται δάνειο

Επιδοτούνται ενοίκια, διαφήμιση και κτίρια - Οι επιλέξιμες δαπάνες και οι προϋποθέσεις

Must Read

Τα πρώτα 1,57 δισ. ευρώ ετοιμάζονται να πέσουν στην αγορά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μια σειρά από «ώριμα» έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Με αυτά τα κεφάλαια οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αγοράσουν κτίρια, οχήματα, εξοπλισμό, ενώ επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν να είναι από ενοίκια και έξοδα διοίκησης, έως και το marketing και τις δαπάνες διαφήμισης της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, στα εν λόγω δάνεια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα θεωρούνται επιλέξιμες οι δαπάνες μέχρι και 30% του επενδυτικού σχεδίου.

Άμεσα θα εγκρίνονται επενδύσεις που συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη, προτάσεις για ψηφιακή αναβάθμιση μιας επιχείρησης, σχέδια με αντικείμενο την καινοτομία – έρευνα, ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων αλλά και κινήσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σταθερό επιτόκιο

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων ορίζεται στο 0,35%, το οποίο μάλιστα θα είναι σταθερό και δεν θα υπόκειται σε επιτοκιακούς κινδύνους, σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το τελικό επιτόκιο που θα λάβει το εκάστοτε υποψήφιο επενδυτικό σχήμα, κατά περίπτωση, θα μπορεί να είναι υψηλότερο από το 0,35%. Ο συγκεκριμένος όρος, σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου, ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των δικαιούχων επενδυτών.

Μέχρι στιγμής στο δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» συμμετέχουν τα εξής πιστωτικά ιδρύματα:

  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα
  • Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης
    Ανάπτυξης (EBRD)
  • Εθνική Τράπεζα
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • Alpha Bank
  • Eurobank
  • Optima Bank
  • Παγκρήτια Τράπεζα

Προσεχώς αναμένεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περισσότερων τραπεζών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες και οι προϋποθέσεις

Όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται όσες
πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και αφορούν στα παρακάτω:

α. Γήπεδα αγορά, γήπεδα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις)
διαμόρφωση γηπέδων
β. Κτίρια αγορά/κατασκευή, κτίρια χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις)
γ. Εξοπλισμός αγορά/κατασκευή, εξοπλισμός χρήση (αποσβέσεις/
μισθώσεις)
δ. Μεταφορικά μέσα αγορά, μεταφορικά μέσα χρήση (αποσβέσεις/
μισθώσεις)
ε. Άυλα αγορά/κατασκευή, άυλα χρήση (αποσβέσεις/συνδρομές).
στ. Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο
ζ. Μετακινήσεις/εξοδολόγια
η. Υπηρεσίες τρίτων
θ. Αναλώσιμα
ι. Λειτουργικά (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα
διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.)
ια. Κόστος κεφαλαίων
ιβ. Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το
συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.)

ιγ. Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (marketing)

Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη, εφόσον είναι συνυφασμένη με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των δαπανών προώθησης και επικοινωνίας δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να χορηγούν πρόσθετα δάνεια, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του δανείου συγχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν μη επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα περάσουν από τα χέρια των τραπεζών σε κομμάτια, δηλαδή θα παίρνουν ένα πακέτο δανείων για να το διοχετεύσουν στην αγορά και εφόσον έχουν προωθήσει τουλάχιστον το 70% όσων ήδη έλαβαν, θα λαμβάνουν το επόμενο ποσό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες θα εξαρτώνται από τη φύση της επένδυσης. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, σε περίπτωση που μια επενδυτική πρόταση αφορά έναν «γνωστό» -στις τράπεζες- τομέα, τότε η έγκριση θα δίνεται το πολύ μέσα σε έναν μήνα, ενώ αν η επένδυση αφορά πιο… δύσκολους (και άγνωστους) τομείς, π.χ. ναυπηγεία, τότε οι εγκρίσεις θα απαιτήσουν ακόμα και διπλάσιο χρόνο.

Έχουν ενταχθεί 103 έργα

Πλέον, τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανέρχονται στα 103, με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2022 ανακοινώθηκαν 55 επιπλέον έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ, ενώ είχαν ενταχθεί 48 έργα, ύψους 2,76 δισ. ευρώ σε δύο προηγούμενες χρονικές φάσεις. Τα 12 πρώτα έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο του 2021 και τα υπόλοιπα 36 έργα ύψους 1,34 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.

Ωστόσο, για να υλοποιηθεί μια επένδυση, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει και η συμμετοχή ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν ένας επενδυτής διαθέτει τη ρευστότητα για να συμμετάσχει στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το πλαίσιο θα
απορρίψει την πρότασή του. Κι αυτό γιατί το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια από τους υποψήφιους επενδυτές, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο έως και 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί μια επένδυση είναι να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This