Αλυσιδωτή αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει επιφέρει η αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και ειδικά η πρόσφατη επίθεση του Ιράν με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, που είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, στη Σαουδική Αραβία.
Τι υποστηρίζει σχετικά ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Ασματόγλου, η επίθεση στα διυλιστήρια «θα επιφέρει αυξήσεις των τιμών όχι μόνο στα υγρά καύσιμα, αλλά και στα αέρια».
«Θεωρούμε ότι στις αυξήσεις αυτές, οι οποίες θα έρθουν, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της ότι θα πρέπει να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για να μπορεί να υπάρχει ισορροπία, διαφορετικά θα υπάρξουν αυξήσεις και στα προϊόντα των τιμών των σούπερ μάρκετ», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων.
Τι σημαίνει αυτό για την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι κάθε φορά που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξάνονται κατά 10%, τα καύσιμα στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα κατά πέντε λεπτά το λίτρο, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες η αμόλυβδη βενζίνη θα σκαρφαλώσει από το 1,589 ευρώ το λίτρο σε 1,639 ευρώ.
Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα εκτιναχθούν στα ύψη το επόμενο διάστημα, φτάνοντας ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν η Σαουδική Αραβία δεν αποκαταστήσει σύντομα τις ζημιές που προκλήθηκαν. Οι παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, λοιπόν, καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση.
Στο μεταξύ, μόλις τρεις ημέρες μετά την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Aramco, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία 30 περίπου χρόνια!
Στο τέλος της ημέρας, χθες, οι τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι έφτασαν στα 69,02 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 14,6% μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη ανησυχία, αφού εάν η Aramco δεν διορθώσει τις ζημιές άμεσα, τότε η τιμή του βαρελιού μπορεί να φτάσει ως και τα 75 δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά, στις ασιατικές αγορές, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (για την Ελλάδα), οι τιμές το πετρελαίου παρουσίασαν μικρή μείωση σε σχέση με την χθεσινή ραγδαία άνοδο.
Η εικόνα είναι η εξής: Η άνοδος και στους δύο τύπους πετρελαίου έφτασε περίπου στο 15% μετά τις επιθέσεις. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδιζε αργά το βράδυ 8,10 δολ. ή 14,75% στα 62,85 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο άλμα για τις τιμές από το Φεβρουάριο του 2016.
Στην εκκίνηση των συναλλαγών βρέθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, να ενισχύεται σχεδόν 20%, το υψηλότερο ποσοστό σε διάστημα 28 ετών, φτάνοντας τα 72 δολ. το βαρέλι.
Παράλληλα, το Βrent Νοεμβρίου είχε άνοδο 15,2% στα 69,13 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, εμφανίζοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 11 Δεκεμβρίου του 2008.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 1,2% στα 68,18 δολάρια το βαρέλι μετά τη χθεσινή άνοδό τους. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα κατά 1,7% στα 61,86 δολάρια το βαρέλι, επίσης μετά τη χθεσινή άνοδό τους κατά 14,7%, την μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 2008.
Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, οι τιμές ανά βαρέλι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 75 δολάρια, εφ’ όσον εντός τριών μηνών δεν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς η παραγωγή στο διυλιστήριο.
Στέλιος Πέτσας: «Να μην αυξήσουν οι πονηροί τις τιμές της βενζίνης»
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, διαμήνυσε ότι θα προβεί σε σαφάρι ελέγχων «για να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές των καυσίμων, ενώ τα είχαν προμηθευτεί σε προγενέστερη περίοδο». Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου θα δώσει μάχη με την ενδεχόμενη αισχροκέρδεια στις τιμές της βενζίνης μετά την νέα κρίση στον Κόλπο.
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο
Φυσικά, το χειρότερο σενάριο θα είναι να έχουμε μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, που θα οδηγούσε σε τρομακτική άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, ήτοι έως και 150 δολάρια το βαρέλι. Ακόμα, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, η Capital Economics βλέπει στη συνέχεια πτώση των τιμών του πετρελαίου στα 80 δολάρια το 2020 και στα 60 δολάρια το 2021.
Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διέκοψαν προσωρινά την παραγωγή, αλλά και την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της JBC Energy, κερδισμένοι από την όλη υπόθεση βγαίνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οι Αμερικανοί επωφελούνται της κατάστασης χάρη στη δική τους παραγωγή, ενώ οι Ρώσοι, δια στόματος του προέδρου Πούτιν, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, προτείνοντας στη Σαουδική Αραβία την αγορά πυραύλων.