Συνταξιούχοι: Στα παλαιά τους υποδήματα οι τρεις αποφάσεις του ΣτΕ!

Απαράδεκτη διάκριση από το υπουργείο οικονομικών και την ΑΑΔΕ

Must Read

Η απαράδεκτη στάση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έναντι των απόμαχων της ζωής επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι οι πολίτες σε αυτή τη χώρα παραμένουν απροστάτευτοι, ακόμη κι όταν υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους.

Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του (616-617-618/2021) έκρινε ότι πράξεις προσδιορισμού φόρου που είχαν επιδοθεί με καθυστέρηση είναι άκυρες, η ΑΑΔΕ τις εφαρμόζει επιλεκτικά σε βάρος των συνταξιούχων. Τον Δεκέμβριο του 2019 η ΑΑΔΕ εξέδωσε εσπευσμένα πράξεις προσδιορισμού φόρου για αναδρομικά ποσά, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων των ετών 2004-2014. Καθώς όμως τα «ραβασάκια» της Εφορίας επιδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, είχε παρέλθει η πενταετία που ορίζει ο νόμος.

Ύστερα από αγωγές που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σε τρεις περιπτώσεις τα Εφετεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης δικαίωσαν τους συνταξιούχους. Η τελική δικαίωση όμως ήρθε από το ΣτΕ, που έκρινε ότι οι φόροι και τα πρόστιμα είχαν παραγραφεί. Χρειάστηκαν περαιτέρω ενέργειες του ΕΝΔΙΣΥ, το οποίο -μεταξύ άλλων- είχε συναντηθεί για το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να υποχρεωθούν οι Εφορίες να εφαρμόσουν την απόφαση, η οποία αφορά 95.000 συνταξιούχους.

Πράγματι, η ΑΑΔΕ έκανε δεκτές τις πρώτες 1.483 ενδικοφανείς προσφυγές, διαγράφοντας φόρους και πρόστιμα συνταξιούχων με διάφορες ημερομηνίες κατάθεσης. Ωστόσο, στη συνέχεια η στάση της ΑΑΔΕ άλλαξε και πλέον απορρίπτει τις ενδικοφανείς προσφυγές των συνταξιούχων, απαιτώντας την καταβολή αναδρομικών φόρων και προστίμων. Πρακτικά, ο ίδιος φορέας που αρχικά συμμορφώθηκε προς την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξαφνικά αποφάσισε ότι λειτουργεί με τους δικούς του νόμους και κανόνες!

Το πλέον εξοργιστικό είναι η καταγγελία του ΕΝΔΙΣΥ ότι η ΑΑΔΕ αποφάσισε να σταματήσει να κάνει δεκτές τις ενδικοφανείς προσφυγές μόνο των συνταξιούχων, αντιθέτως έχει προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να ακυρώσει τις πράξεις προσδιορισμού φόρου για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους (ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.).

Η ΑΑΔΕ αγνοεί 3 αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ συνταξιούχων!

Το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί την πληρωμή αναδρομικών φόρων και προστίμων που έχουν διαγραφεί με επάλληλες δικαστικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This