12/8/2022

Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ στα… μουλωχτά!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το Μαξίμου προωθεί το ξεπούλημα του νερού μέσω ΣΔΙΤ και με τον ύπουλο διαχωρισμό σε δύο εταιρίες, με παραχώρηση της κερδοφορίας από τη μία στην άλλη

Στα μουλωχτά και πατώντας πάνω στο μοντέλο της «σαλαμοποίησης», όπως είχε κάνει για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση προωθεί διά άλλης οδού την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μέσω ΣΔΙΤ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, όπως την προωθούσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Με το σχέδιο αυτό επιδιώκεται ο διαχωρισμός -ως προς το καθεστώς τους- της μιας εταιρίας του Δημοσίου, της ΕΥΔΑΠ Παγίων, από την άλλη εταιρία του Δημοσίου, που συλλειτουργούν από την ίδρυσή τους, παραχωρώντας πρώτα την κερδοφορία της μιας για να ακολουθήσει και η άλλη. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστεί σκανδαλωδώς μια κρατικού χαρακτήρα μονοπωλιακή, κοινωφελή υπηρεσία σε ιδιωτική.

Με βάση τη διεθνή εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού, η κυβέρνηση φέρνει «επενδυτές», που θα καρπώνονται τα έσοδα της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ από την τιμολόγηση του νερού, αύξηση – επιβάρυνση των καταναλωτών στα τιμολόγια, που ήδη πλήττονται από τον κορωνοϊό (αναστολές συμβάσεων, απολύσεις, ανεργία, κτλ.) αλλά και από τις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, περιβαλλοντική επιβάρυνση, επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και οικονομική καταστροφή στις εταιρίες ύδρευσης – αποχέτευσης.

Εμπορευματοποίηση

Ο εκλεκτός της κυβέρνησης Χάρης Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ

Ο κύκλος του νερού και η διαχείρισή του αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, ενώ κάθε «σαλαμοποίηση» συνιστά εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου και κατ’ ουσίαν ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.

Επιπλέον, είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ και το ψήφισμα του ΟΗΕ. Ηδη, όπως αποκάλυψε ο εκλεκτός της κυβέρνησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, περιμένει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τη νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει η εταιρία να επεκταθεί στα έργα διαχείρισης νερού με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διεκδικήσει τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, μέσω του οποίου μεταφέρεται το νερό στο λεκανοπέδιο, καθώς και κάποιους από τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για φράγματα ή δίκτυα ύδρευσης (όπως της Κέρκυρας), που προωθούν τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συνεχίζεται η άνθηση των εξαγωγών

Ολα δείχνουν ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σε αγαστή συνεργασία με το Μαξίμου, προχωρά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής (φράγματα και ταμιευτήρες Εύηνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού Κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ., αντλιοστάσια).

Παραδίδει, δηλαδή, στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών την κύρια υποδομή του κύκλου του νερού, υποδομή η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του λεκανοπεδίου της Αττικής. Επίσης, ο κ. Σαχίνης έχει αποκαλύψει ότι από το 2021 είχε συνεργαστεί η ΕΥΔΑΠ με την εταιρία συμβούλων McKinsey. Η διοίκηση επεξεργάστηκε 30 ιδέες για επέκταση της ΕΥΔΑΠ σε άλλες δραστηριότητες. Κατέληξαν σε έξι μαζί με τον διεθνή συμβουλευτικό όμιλο.

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σαχίνης υποστηρίζει ότι σήμερα το Δημόσιο ελέγχει ούτως ή άλλως το 61% της εταιρίας.

Προσφυγή

Ταυτόχρονα, η προσφυγή που έχει καταθέσει το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ κατά της απόφασης του υπουργείου Υποδομών να αναθέσει μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας εκδικάζεται την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μαΐου. Επίσης, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει εθελούσια έξοδο και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να πάρουν υψηλότερο μπόνους όσοι θα αποχωρήσουν.

Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 55 χρόνια και σήμερα φεύγουν 90 υπάλληλοι ετησίως. Σύντομα, όμως, ο αριθμός θα αυξηθεί σε 120-150 υπαλλήλους, οπότε πρέπει να υπάρξει προσεκτική διαχείριση του προσωπικού και του οργανογράμματος.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ζητεί και αλλαγές όσον αφορά τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, με το επιχείρημα πως για να προσλάβει τους 250 υπαλλήλους την τελευταία διετία, χρειάστηκε πέντε χρόνια.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συνεχίζεται η άνθηση των εξαγωγών

Το 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ

Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, με επίκεντρο τα έργα για τα δίκτυα αποχέτευσης και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην ανατολική Αττική, φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Τα 700.000.000 αφορούν την ανατολική και τη βορειοανατολική Αττική, με τους διαγωνισμούς για τα ΚΕΛ Ραφήνας και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης να προγραμματίζονται για φέτος. Τελική είναι και η απόφαση να καταλήγουν στο ΚΕΛ Κορωπίου τα λύματα από τον Δήμο Σαρωνικού, όπου προωθούνται έργα κοντά στα 200.000.000 ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει με τη νέα σύμβαση για το αδιύλιστο νερό και υποχρέωση για περιορισμό των διαρροών στο δίκτυό της, με τη διοίκηση να υποστηρίζει χθες πως θα διατεθούν περί τα 200.000.000 ευρώ την επόμενη δεκαετία. Το παμπάλαιο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ έχει πολύ μεγάλες διαρροές και χαμηλό ρυθμό ανανέωσης, που δεν ξεπερνά το 0,5% ετησίως.

Στόχος είναι να ανανεώνεται πλέον το 2%-2,5% του δικτύου, αρχικά με σημειακές παρεμβάσεις και στη συνέχεια με ανάπτυξη μοντέλου (σε συνεργασία με το ΕΜΠ) που θα επιτρέπει προληπτικά έργα σε σημεία όπου αναμένεται να αυξηθούν οι διαρροές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζεται η άνθηση των εξαγωγών

Την ανθεκτικότητά τους κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες απέδειξαν οι ελληνικές εξαγωγές, παρά το...

Έρχεται νέος, διπλός «Τειρεσίας» που θα λειτουργεί ως… υπερκοριός

Ως υπερκοριός, που θα συλλέγει πληροφορίες για όλες τις συναλλαγές και οφειλές των πολιτών,...

Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις με το Fuel Pass 2

Μάταια περιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για...

Κοροϊδεύουν τα γεροντάκια με τις αυξήσεις στις συντάξεις το 2023

Να χρυσώσει το χάπι για την ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοικοκυριά από το...

Συγχωροχάρτι ΡΑΕ σε όσους παραπλανούσαν!

Ύστερα από τρεις προειδοποιητικές επιστολές και αφού επί δέκα μέρες τουλάχιστον τρεις πάροχοι ενέργειας...

Η ακρίβεια στα ύψη, οι πολίτες σε απόγνωση!

Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε κατά 178,9%, του ρεύματος 55,8% και των καυσίμων 33%

Καθυστέρηση πληρωμών και στο Fuel Pass 2

Άλλο ένα κατόρθωμα από το λεγόμενο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σιωπηρή...

Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός – Στο 11,6% για τον Ιούλιο! – Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Αυγούστου 2021-Ιουλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,1% σε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό δείκτη! - Μόνο το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 178,9%!

Το φθινόπωρο θα… ανθίσει το λεφτόδεντρο

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για το νέο (προεκλογικό) πακέτο μέτρων στήριξης...

Εφιάλτης οι νέες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Σε μεγάλο πονοκέφαλο αναδεικνύεται για εκατομμύρια νοικοκυριά η επιλογή νέου παρόχου στην ενέργεια, μετά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός είναι ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του – Ο 80χρονος πατέρας είχε πάει να «σώσει» την κόρη του

Οξύθυμος ο δράστης, δημιουργούσε φασαρίες - Ο ηλικιωμένος είχε πάει να απομακρύνει την κόρη του και το εγγόνι του

Τον σακάτεψε στο ξύλο – Μπουνιές μετά από τροχαίο στη Σαντορίνη

Αποτρόπαιες σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στα Φήρα της Σαντορίνης μετά...

H Πόπη Μαλλιωτάκη είναι αποφασισμένη να μην ξαναφορέσει σουτιέν

Η Πόπη Μαλλιωτάκη, διαθέτει έναν λογαριασμό στο Instagram με...

Η Λουπέσκου, ο Τράγκας και το μυστικό βουτηγμένο στο… αίμα!

Η Αντζυ Λουπέσκου, η διακεκριμένη ερευνήτρια της μεταφυσικής, ψυχολόγος,...

Τραγωδία στο Πολεμικό Ναυτικό: Αντιπλοίαρχος πέθανε ξαφνικά εν ώρα υπηρεσίας

Το Πολεμικό Ναυτικό θρηνεί τον ξαφνικό χαμό του Αντιπλοιάρχου...

Προσοχή: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για το προσεχές τριήμερο

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Voucher ή επίδομα