Η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ: Γιατί κάποιοι θα βρουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς;

Τα λάθη που μπορεί να «κάψουν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Must Read

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να αναφέρεται διαρκώς στις μειώσεις που έχουν δει στα ραβασάκια του φετινού ΕΝΦΙΑ όσοι μέχρι στιγμής τα έχουν δει, ωστόσο η πραγματικότητα είναι άλλη!

Όχι μόνο μειώσεις δεν έχουν δει οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις που βαραίνουν τα ακίνητα είναι δυσβάστακτες. Τα σημεία-«κλειδιά» που «καίνε» αρκετές περιοχές λόγω και της διαφοροποίησης των αντικειμενικών αξιών αλλά και άλλων σημαντικών λεπτομερειών, μπορεί να έχουν αποβεί μοιραία!

Φουσκωμένα εκκαθαριστικά από λάθος!

Πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη. Μάλιστα, υπάρχει και μία κατηγορία, που καλείται να πληρώσει περισσότερα … κατά λάθος. Αυτό το λάθος έγινε από τους ίδιους κατά την συμπλήρωση του Ε9. Έτσι λοιπόν οι φορολογούμενοι πριν πάνε ταμείο για … να πληρώσουν την πρώτη δόση, έως την 31 Μαΐου, καλό θα ήταν να προχωρήσουν έναν έλεγχο ώστε να εντοπίσουν τυχόν λάθη, και τα οποία αύξησαν σημαντικά τα εκκαθαριστικά τους! Δηλαδή θα πρέπει να προχωρήσουν σε διόρθωση με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη

Κύριοι και βοηθητικοί χώροι: Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Συχνά δηλώνονται οι υπόγειες επιφάνειες των ακινήτων ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τους κύριους χώρους του ακινήτου ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγράφοντα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

Εμπράγματα δικαιώματα: Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα και έτσι κατά την εκκαθάριση του φόρου δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου που προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς θεωρείται αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο κατά πλήρη κυριότητα

Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με την παραδοχή ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου για το συγκεκριμένο ακίνητο. Ελέγξτε τη στήλη 16 του πίνακα 1 του Ε9 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).

Επαγγελματικοί χώροι: Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

Ημιτελή κτίσματα: Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα,. Με βάση το νόμο για να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:

Αγροτεμάχια: Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχετε δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο.

Κτίσματα σε αγροτεμάχια: Ο φορολογούμενος μπορεί να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει σε περίπτωση που έχει κάνει λάθος.

Διαβάστε ακόμα:

«Κεραυνοί» της ΠΟΜΙΔΑ για την τεράστια αύξηση του ΕΝΦΙΑ στη μεσαία τάξη – Ουτοπική εικόνα από το ΥΠΟΙΚ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This