Τέλος χρόνου για την επιδότηση πάγιων δαπανών

Με ποια διαδικασία πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ τους συμψηφισμούς οφειλών των δικαιούχων

Must Read

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δικαιούνται τα πιστωτικά «κουπόνια» των πάγιων δαπανών να τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Προϋπόθεση για τη χρήση των κουπονιών είναι οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα χρησιμοποιήσουν για την έκπτωση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή επόμενων (φόρος εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022) καθώς και το ποσό της ενίσχυσης για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με νέα τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνεται ότι «η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 και έτους 2022 στη φορολογική διοίκηση, που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από λοιπές φορολογικές οφειλές ή από κάθε άλλο τέλος, εισφορά, πρόστιμο, χρηματική κύρωση που αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι οποίες οφειλές έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση μέχρι 30 Ιουνίου 2022 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 και έτους 2022 που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30ή Ιουνίου 2022 και καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 30ή Ιουνίου 2022, καθώς και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του δικαιούχου οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μέχρι 30 Ιουνίου 2022.

Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την εφαρμογή του δικαιώματος έκπτωσης ή του πιστωτικού από τις οφειλές του προηγούμενου εδαφίου δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα και το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως».

Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί τους συμψηφισμούς με την εξής διαδικασία:

Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα myBusinessSupport προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένο τρόπο εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν.

Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης πάγιων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, έως την εξάντληση του ποσού αυτού. Ως πάγιες δαπάνες λαμβάνεται το άθροισμα των εξόδων που έχουν δηλωθεί στα κάτωθι πεδία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2020 (Έντυπο Ε3):

α) Παροχές σε εργαζομένους

β) Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων

γ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες ημεδαπής

δ) Λοιπές αμοιβές για υπηρεσίες αλλοδαπής

ε) Ενέργεια

στ) Ύδρευση

ζ) Τηλεπικοινωνίες

η) Ενοίκια

θ) Λοιπά λειτουργικά έξοδα

ι) Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This