20/8/2022

Πέφτουν οι μάσκες για τον Λαρισαίο επιχειρηματία Αχ. Νταβέλη!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μεγάλες μπίζνες, ομάδες, χοντρές κρατικές επιχορηγήσεις και εισβολή στα media για τον «κουμπάρο» της οικογένειας Μητσοτάκη

Μια τεράστια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει και στρατιά από τοπικά μέσα ενημέρωσης χτίζει ο ορθοδοντικός Αχιλλέας Νταβέλης στη Θεσσαλία με κρατικά χρήματα. Αξιοποιώντας, όπως φαίνεται, τους ιδιαίτερους δεσμούς που διατηρεί με την οικογένεια Μητσοτάκη, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας έχει κατορθώσει να βάλει στο χέρι πολλά εκατομμύρια από κρατικές επιχορηγήσεις.

  • Από τις
    Μαρία Παναγιώτου και Εμμανουέλα Τσουδερού

Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβέλης, που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε και επίσημα την εξαγορά της ΑΕΛ (Αθλητική Ενωση Λάρισας), άντλησε σημαντικά κεφάλαια από την υπόθεση με τις μάσκες για τον κορωνοϊό, στήνοντας ένα εργοστάσιο σε χρόνο ρεκόρ, τις πρώτες κιόλας μέρες της αρχικής καραντίνας, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020. Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Lariplast, που κατασκευάζει προϊόντα από πλαστικό, του βιομηχάνου Γιάννη Τσερέπα, ο οποίος παραμένει συνεταίρος του.

Η νέα εταιρία, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 130.000 ευρώ, πήρε το όνομα Larisa Face Cover Α.Ε. Ο κ. Τσερέπας έχει, εξάλλου, δηλώσει πως η ίδια η κυβέρνηση τους βοήθησε να φέρουν τα μηχανήματα από την Κίνα με πτήση cargo σε χρόνο ρεκόρ. Καθόλου τυχαίο μάλλον που τα συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης προέβαλαν αυθαίρετα το εγχείρημα ως το «πρώτο ελληνικό εργοστάσιο»!

Ούτε είναι τυχαίο πως τον Ιούνιο του 2020 οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν για να φυλάνε περιπολικά το εργοστάσιο, δηλαδή μια ιδιωτική επιχείρηση, επειδή αναρχικοί πέταξαν τρικάκια απέξω. Σε αυτή την περίπτωση η προσωπική ευθύνη, που απαιτεί ιδιωτική φύλαξη, ξεχάστηκε.

Πάντως, εκτός από τις τεράστιες παραγγελίες μασκών (κάποιες εκ των οποίων επικίνδυνες, όπως αποδείχτηκε έναν χρόνο αργότερα) που εξασφάλισε από αναρίθμητους φορείς του Δημοσίου, ο Αχιλλέας Νταβέλης πήρε και επιχορηγήσεις-μαμούθ για δύο νέες γραμμές παραγωγής τον περασμένο Νοέμβριο, με βάση τον νόμο 4399/2016. Με τόσα εκατομμύρια
στην τσέπη, αποφάσισε ο ίδιος (ή κάποιοι άλλοι γι’ αυτόν) πως ο ρόλος του σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να σταματά στον χώρο της Υγείας και της παραγωγής ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ακόμα και οι ανάλγητοι Γερμανοί κόβουν τον ΦΠΑ

Ετσι, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η εξαγορά τόσο της αγαπημένης ομάδας της Λάρισας όσο και η προσπάθειά του για την πρωτοκαθεδρία στην τοπική ενημέρωση. Και τα δύο μπορούν να εδραιώσουν την επιρροή του στη Θεσσαλία. Η ίδρυση τον περασμένο Σεπτέμβριο της μιντιακής εταιρίας 21 ADMEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ έλαβε φυσικά και πάλι
κρατική επιχορήγηση (!).

Οπως όλοι θυμόμαστε, στην αρχή της πανδημίας η χρήση μάσκας είχε δαιμονοποιηθεί, με το επιχείρημα ότι μπορεί τελικά να βοηθάει στη μετάδοση του κορωνοϊού. Λίγους μήνες μετά η ρητορική άλλαξε και η χρήση της έγινε υποχρεωτικό μέτρο. Πολλά δημοσιεύματα έχουν συνδέσει την καθυστέρηση εφαρμογής της υποχρεωτικότητας της μάσκας με το εργοστάσιο που έστησε στις αρχές Μαρτίου του 2020 ο Αχιλλέας Νταβέλης, αναφέροντας πως η
κυβέρνηση περίμενε να έχει ο Λαρισαίος επιχειρηματίας αρκετή παραγωγή προτού επιβάλει το μέτρο. Το παραπάνω μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

Εκείνο που μπορεί να πει με βεβαιότητα είναι ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες έχουν χρυσοπληρώσει το εργοστάσιο του κ. Νταβέλη, αφού μόνο από αναπτυξιακά προγράμματα άντλησε τον περασμένο Νοέμβριο 5.185.940,08 ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης για δύο επενδυτικά σχέδια. Κι ας δήλωνε ο συνεταίρος του Γιάννης Τσερέπας, έναν χρόνο πριν,
πως το εργοστάσιο μασκών «δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά, όσο οξύμωρο ακούγεται στον χώρο του επιχειρείν».

Αναλυτικά:
– Στις 19 Νοεμβρίου 2021 εγκρίθηκε η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης Larisa Face Cover Α.Ε. στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων για τη δημιουργία «νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής χειρουργικών μασκών». Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος ήταν ίσο με 5.238.390 ευρώ και το ποσό της επιχορήγησης στα 2.878.614,50 ευρώ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Κρήτη: 14 επιχειρήσεις απέκρυψαν έσοδα 5,2 εκατ. ευρώ!

– Στις 19 Νοεμβρίου 2021, επίσης, εγκρίθηκε η υπαγωγή και δεύτερου επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης Larisa Face Cover Α.Ε. στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων για την «ίδρυση νέας παραγωγικής μονάδας παρασκευής φίλτρων μασκών τύπου meltblown, δυναμικότητας 1.449.360 κιλών/έτος». Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος ήταν ίσο με 4.196.955,60 ευρώ και το ποσό της επιχορήγησης έφτασε στα 2.307.325,58 ευρώ.

Η εισπρακτική ικανότητα του κ. Νταβέλη, όμως, δεν σταματάει στα αναπτυξιακά προγράμματα. Αξίζει να αναφέρουμε, ενδεικτικά, μερικές από τις δουλειές που κατάφερε να κλείσει με το Δημόσιο για τη Larisa Face Cover Α.Ε., λόγω υψηλών διασυνδέσεών του:

– 1.340.862 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακεία του, με τη μέθοδο «πρόσκληση σε Διαπραγμάτευση χωρίς Προηγούμενη Δημοσίευση», που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση και μεταφράζεται στην πραγματικότητα σε απευθείας ανάθεση. Η συγκεκριμένη δουλειά τού δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή λίγο πριν αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας.

– 109.810 και 114.268 ευρώ από τον Δήμο Τρικκαίων

– 120.000 ευρώ από το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας

– 491.360, 117.520 και 380.550 ευρώ (σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις) από το υπουργείο Εργασίας.

Να επισημάνουμε ειδικά για την παραγγελία του ΕΟΠΠΥ πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κρίθηκε υπερκοστολογημένη, αφού το κάθε κουτί των 50 μασκών ανήλθε σε 3,75 ευρώ πλην ΦΠΑ, ενώ εκείνη τη στιγμή η τελική τιμή στην αγορά δεν ξεπερνούσε τα 2,79 ευρώ.
Πάντως, τον περασμένο Ιούλιο, όπως προαναφέραμε, ο ΕΟΦ ανακάλεσε την «ιατρική μάσκα προσώπου, τρών στρώσεων, Type II, εμποτισμένη με οξείδιο χαλκού, 50 τμχ» της Larisa Face Cover Α.Ε., «λόγω ύπαρξης κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου καθώς και για το περιβάλλον».

Η Larisa Face Cover Α.Ε. απάντησε για την ανάκληση πως ο ΕΟΦ έτσι κι αλλιώς «προέβη σε ανάκληση από την αγορά όλων των μασκών που χρησιμοποιούν πανί εμποτισμένο με οξείδια χαλκού, σε συμμόρφωση με τη γνωμάτευση του ΕΣΕ και σε συνέχεια αντίστοιχων ανακλήσεων μασκών χαλκού σε όλες τις εταιρίες που βρίσκονται στην Ε.Ε.», συμπληρώνοντας: «από τα μέσα Μαΐου 2021, δηλαδή πολύ πριν από την ανάκληση, η εταιρία μας είχε παύσει την παραγωγή και πώληση της μάσκας χαλκού».

Λίγους μήνες νωρίτερα, βέβαια, διάφορα σάιτ διαφήμιζαν τις μάσκες με χαλκό της Larisa Face Cover Α.Ε. ως το πλέον καινοτόμο προϊόν που «θα συμβάλει καταλυτικά στην προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό».

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Ψίχουλα» η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 38 ευρώ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται νέες αυξήσεις στo ρεύμα τον Σεπτέμβριο – «Τρέμουν» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

Σε απόγνωση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις - Κλείνουν τα φώτα και τα κλιματιστικά

Η οικονομία σε βάραθρο με ελλείμματα – μαμούθ παρά την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων!

Στα 10,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του...

Κρήτη: 14 επιχειρήσεις απέκρυψαν έσοδα 5,2 εκατ. ευρώ!

Καφετέρια στην Κρήτη δεν έκοψε αποδείξεις 1,4 εκατ. από delivery

Ακόμα και οι ανάλγητοι Γερμανοί κόβουν τον ΦΠΑ

Ο Σολτς μείωσε στο 7% από 19% τον συντελεστή στο φυσικό αέριο, ενώ ο Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των καρτέλ

«Ψίχουλα» η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 38 ευρώ!

Την ώρα που καύσιμα και τρόφιμα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

Εκτινάχτηκε η τιμή του φυσικού αερίου «σπάζοντας» κάθε ρεκόρ

11 φορές πάνω η τιμή του - Προειδοποιήσεις για δυο δύσκολους χειμώνες!

«Φωτιά» τα τιμολόγια ρεύματος και τον Σεπτέμβριο!

Σε πανικό τα ελληνικά νοικοκυριά

Απλήρωτοι λογαριασμοί: Σενάριο διακοπής ρεύματος σε όσους αλλάξουν πάροχο;

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό

«Εξοικονομώ 2021»: Βρέθηκαν πόροι και για όλους τους επιλαχόντες!

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, ξαφνικά αύξησε τον προϋπολογισμό κατά 591.700.000 €, και έτσι έφτασε τα 1,2 δισ.

Οι λογαριασμοί «καίνε», η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο!

Η ενεργειακή φτώχεια χτυπάει τα νοικοκυριά, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνάνε πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ

Νέο πακέτο στήριξης στη ΔΕΘ

Τα έσοδα από φόρους και οι τουριστικές εισπράξεις δίνουν δυνατότητα για παρεμβάσεις

Τριπλό «ραντεβού» με την εφορία μέχρι το τέλος του μήνα

Αυτές οι τρεις πληρωμές πρέπει να γίνουν μέχρι 31/08

Fuel Pass 3: Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής του!

Συνεχείς συσκέψεις για το πώς θα δοθεί η επόμενη επιδότηση καυσίμων

Ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές: Έρχονται ενισχύσεις και προς τους αγρότες!

Ανοίγει το... σεντούκι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο Λάκης Γαβαλάς με το φουστάνι του

Τις διακοπές του στην Πάρο κάνει ο γνωστός σχεδιαστής...

Αναχαιτίστηκε τουρκικό UAV, που πέταξε πάνω από την Κίναρο

Πτήσεις τριών ζευγών τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους...

«Κρυφακούλης»: Έξαλλοι στο Μαξίμου με το «γαλάζιο» SMS

Άσχημη εξέλιξη είχε η φαεινή ιδέα γαλάζιων βουλευτών να...

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ