Χωρίς τέλος το κύμα της ακρίβειας!

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νέα «έκρηξη» τιμών σε βασικά αγαθά, η οποία θα αγγίξει το 12%-14%, βάζοντας (ξανά) «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Must Read

Ενα νέο σφοδρό κύμα νέων ανατιμήσεων αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις επόμενες εβδομάδες οι καταναλωτές, ενισχύοντας περαιτέρω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό που κάθε μήνα σπάει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι νέες αυξήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, θα αποτυπωθεί έως τα τέλη Ιουλίου στην αγορά και έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία έχουν ανατιμηθεί τους τελευταίους 10 μήνες πάνω από τρεις φορές, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε εφιάλτη η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι καταναλωτές δαπανούν χρήματα μόνο για τα άκρως απαραίτητα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και νέοι ανατιμημένοι τιμοκατάλογοι που θα περάσουν άμεσα στα ράφια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, κατά μέσο όρο κάθε εβδομαδιαία επίσκεψη ενός καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσει τα άκρως αναγκαία για την οικογένειά του ανέρχεται στα 48 ευρώ, που σε επίπεδο μήνα το ποσό που δαπανά αγγίζει τα 200 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το καλάθι των αγορών είναι «ελαφρύτερο» σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι αυξημένες τιμές αναγκάζουν τους πολίτες να προμηθεύονται όλο και μικρότερες ποσότητες.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και νέα «έκρηξη» τιμών σε βασικά είδη, όπως είναι τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τα τυριά, το ρύζι, τα γιαούρτια, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν και οι μαρμελάδες. Κατά μέσο όρο οι νέες ανατιμήσεις θα αγγίξουν το 12%-14%, βάζοντας ακόμα μια «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού έρχονται να προστεθούν στις ήδη «φουσκωμένες» τιμές των τελευταίων μηνών.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της χαμηλής τους ρευστότητας αναγκάζονται να προμηθευτούν λιγότερες ποσότητες προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά αποθέματα στις αποθήκες τους, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν σε μηνιαία βάση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως σημειώνουν καταναλωτές, οι τιμές αλλάζουν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα (βλέπε πίνακα). Πλέον παρατηρείται μια σημαντική πτώση στην κατανάλωση που αποτυπώνεται ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής, αφού οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ισχυρό κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα και σχεδόν εξαφανίζει το εισόδημά τους από τα μέσα του μήνα.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση σε γαλακτοκομικά ήδη έχει μειωθεί 6,8%, σε κατεψυγμένα τρόφιμα 6,1%, σε αλκοολούχα ποτά 13,5%, σε είδη ατομικής υγιεινής 5,1%, σε απορρυπαντικά και καθαριστικά 8,1%, αλλά και σε είδη νοικοκυριού, όπως είναι τα χαρτικά 8,3%.

ΠροϊόνΑύξηση
Απορρυπαντικά – καθαριστικά8%-40%
Είδη προσωπικής υγιεινήςΕως 24%
Χυμός τομάταςΕως 18%
ΜαρμελάδεςΕως 15%
ΖυμαρικάΕως 14%
Μουστάρδες – κέτσαπΕως 14%
ΣαμπουάνΕως 14%
Κονσέρβες7%-14%
Πατατάκια6%-13%
Κατεψυγμένα προϊόνταΕως 12%
Ψάρια11%
Υγρά σαπούνια χεριώνΕως 10%
Ετοιμες σαλάτεςΕως 10%
Τυριά2%-10%
Κατεψυγμένα ψάρια8%
Εμφιαλωμένο νερόΕως 7%
Ρύζι6%
ΓιαούρτιαΕως 5%
Γάλα3%
ΑλεύριΕως 3%
Μπισκότα3%

 

Τα νοικοκυριά βάζουν «κόφτη» στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων καταγράφει μείωση πωλήσεων στο σύνολο των προϊόντων που διαθέτει, από 7% έως και 15% σε όγκο πωλήσεων. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει το φρέσκο γάλα με μείωση πωλήσεων που αγγίζει το 15% σε όγκο, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μαζί με τα αβγά, το ψωμί, τα ψάρια, τον καφέ, τα γλυκά και τα παγωτά, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά αποτελούν μέρος της κατηγορίας προϊόντων διατροφής με διψήφια αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 12,6% τον Ιούνιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το νωπό γάλα αποτελεί το βασικότερο προϊόν δαπάνης για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπου με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2020 αντικατοπτρίζει το 53,4% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία σε κατανάλωση είναι αυτή του γιαουρτιού με 15,4% σε πανελλαδική βάση.

Επίσης, το νωπό γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατέχει μερίδιο στην κατανάλωση 20,8% και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως σοκολατούχο γάλα, κρέμα γάλακτος, ρυζόγαλο, καταλαμβάνουν ποσοστό 4,1%. Σε ό,τι αφορά τη φέτα, η τιμή της οποίας φτάνει και υπερβαίνει τα 10,5 ευρώ το κιλό σε τιμή λιανικής, η μείωση της κατανάλωσης ανέρχεται στα επίπεδα του 10%-12% στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Μείωση και στα αναψυκτικά

Πτώση τζίρου σε όλες τις κατηγορίες αναψυκτικών έχουμε το 2022 σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IRI για το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σημειώθηκε στα σούπερ μάρκετ της Κρήτης κατά 8,9% στον κύκλο εργασιών, από 3.260.000 ευρώ σε 2.970.000 ευρώ. Στην ποσοστιαία πτώση τζίρου ακολούθησε η αγορά της Θεσσαλονίκης με πτώση 7,7% και έπειτα η Αττική με πτώση 6,3% στον τζίρο.

Σε δεινή θέση οι πολίτες

Οι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές ψωνίζουν με κριτήριο την τιμή, δεν πηγαίνουν στην ποιότητα ή στην ποσότητα, αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα που διενήργησε ο ΣΕΛΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 17%, λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια.

Αδιάψευστος μάρτυρας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες είναι τα στοιχεία για τους απλήρωτους φόρους που στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2022 ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν αυξηθεί και οι οφειλέτες μέσα σε μόλις 30 ημέρες. Χαρακτηριστικά, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 800.000!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This