Εν αναμονή των ανακοινώσεων: Αυτά θα είναι τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Ποιο είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί και ποιες οι ποινές στις δημόσιες υπηρεσίες

Must Read

Σήμερα, Τετάρτη 7/9, θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους υπουργούς, Κώστα Σκρέκα, Μάκη Βορίδη και Θεόδωρο Σκυλακάκη για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα αναφορικά με το πλάνο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη χρήση κλιματιστικών, καυστήρων και παραθύρων. Παράλληλα, θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσες υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει το κυβερνητικό επιτελείο δεν δείχνουν αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή υπουργεία, σχολεία, δικαστήρια, Βουλή, περιφέρειες, δήμους, αναμένεται να ανακοινωθούν:

  • Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
  • Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
  • «Κόφτης» στα κλιματιστικά

Καλοκαίρι: όχι κάτω από 26 °C – 27 °C
Χειμώνας: όχι πάνω από 19°C

  • Συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και κυρώσεις σε ενεργειακά σπάταλους δημόσιους φορείς, οι οποίοι αν δεν πετύχουν τον στόχο για μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%, προβλέπεται ότι:

  • Δεν θα μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις προσωπικού
  • Λιγότερα χρήματα, έτσι θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού οι δήμοι και θα προκύψει «ψαλίδισμα» των προϋπολογισμών

«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (σ.σ εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως επισήμανε, θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών και αν από κάποιο στάδιο και μετά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις και αντικίνητρα σε περίπτωση που οι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτευχθούν. Ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι και το πάγωμα των προσλήψεων.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους υπευθύνους να μην λειτουργούν κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα και ανά 2 με τρεις ώρες να τα κλείνουν, ενώ έχει ζητηθεί να ανοίγονται τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος ανά 3 ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο – Τι θα ανακοινωθεί αύριο

«Καμπανάκι» από τον Fitch για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This