Μέτρα κατώτερα των προσδοκιών εν μέσω κύματος ακρίβειας!

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για «γενναίο» πακέτο στήριξης που αγγίζει τα 5,5 δισ. ωστόσο η πλειονότητα αυτών δεν αγγίζει τη μέση ελληνική οικογένεια

Must Read

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για ένα ακόμα «γενναίο» πακέτο στήριξης που αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η πλειονότητα αυτών δεν αγγίζει τη μέση ελληνική οικογένεια, που βλέπει τον προϋπολογισμό της να έχει εκτροχιαστεί, με φόντο το κύμα της ακρίβειας, ενώ όλες οι εκτιμήσεις είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικές αναφορικά με τον επερχόμενο χειμώνα.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων με στόχο την ανακούφιση των φοιτητών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων πολιτών, τα οποία αναμένεται να εξειδικευθούν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί μια νέα επιταγή ακρίβειας σε 2.300.000 πολίτες. Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ύψους 250 ευρώ και θα αφορά συνταξιούχους με συντάξεις έως 600 ευρώ μεικτά (470 ευρώ καθαρά), ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Παράλληλα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηνιαία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών (Α21) μιάμιση επιπλέον δόση.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στο ρεύμα με τρόπο που να παρέχει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης. Όπως ανέφερε, τα κονδύλια για την επιδότηση στο φυσικό αέριο θα προέλθουν «και από τις εταιρίες και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Στόχος της παρέμβασης είναι να διαμορφωθεί μια «σχετικά λογική» τιμή για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου για τους καταναλωτές θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την εμπορική του τιμή.

Επιπλέον 140.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να διατεθούν για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Στόχος είναι η αύξηση των δικαιούχων κατά 200.000, οι οποίοι θα μπορούν να αποσύρουν παλαιές συσκευές και να αγοράσουν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.

Μονιμοποιείται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Το μέτρο αφορά 2.200.000 εργαζομένους, ωστόσο πρόκειται για μια φοροελάφρυνση η οποία ισχύει ήδη και η μείωση θα μετατραπεί από έκτακτη σε μόνιμη. Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη θέσπιση κινήτρων επίτευξης στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.

Με τη νέα χρονιά αρχίζει και η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Σκοπός είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023. Επίσης, από τις αρχές του 2023 αναμορφώνεται το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης κατά περίπου 10%. Παράλληλα, αρχίζει και η αναμόρφωση του μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες. Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις δεν οφείλονται σε κάποια πρωτοβουλία του ίδιου και της κυβέρνησής του, αλλά πρόκειται για μέτρο ψηφισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Ειδική μέριμνα ανακοινώθηκε για τους φοιτητές. Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται για 50.000 φοιτητές από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, για τους δικαιούχους που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο. Επίσης, αρχίζει αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60.000.000 ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Σχεδόν 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89.000.000 ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Η κυβέρνηση θα δώσει πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Οι μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το ίδιο θα ισχύσει στον πολιτισμό και τον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Επίδομα θέρμανσης με «στροφή» στο πετρέλαιο

Αυξημένο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης. Στόχος είναι να λάβουν το επίδομα σχεδόν 1.300.000 νοικοκυριά, μέσω και της διεύρυνσης των κριτηρίων, ενώ το συνολικό κονδύλι θα αγγίξει τα 300.000.000 ευρώ, από τα 174.000.000 ευρώ πέρυσι. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, σύντομα θα ανακοινωθεί και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει οριζόντια το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Φθηνά δάνεια για αγορά α’ κατοικίας σε νέους

Την ίδια ώρα, δρομολογείται πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Έτσι, εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500.000.000 ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375.000.000 ευρώ από το κράτος και 125.000.000 ευρώ από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 νέους μέχρι 39 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν πρώτη κατοικία με πολύ χαμηλό επιτόκιο σε περιοχές όπου υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια. Ένα ζευγάρι θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

Επίσης, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω», 20.000 νέοι θα λάβουν κρατική ενίσχυση έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό τους, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν, με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται πια το όριο της επένδυσης για χορήγηση άδειας Golden VISA από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ. Τέλος, από τον Δεκέμβριο αρχίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2», μέσω του οποίου το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμα:

Πιο γραφικός και από τον Άδωνι ο Κυριάκος, έκανε πλάκα με τον Μαρσέλο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This