«Δεν σεβαστήκαμε πάντα τους Έλληνες»: Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε τη σκληρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα»

Must Read

Με μεγάλη καθυστέρηση ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε τη σκληρότητα που έδειξε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, την περίοδο των σκληρών μνημονίων, τότε που οι σύμμαχοι ήθελαν να μας «πετάξουν» έξω και μας επέβαλλαν το ένα σκληρό μέτρο μετά το άλλο.

Δίνοντας συνέντευξη στο Euronews ο Γιούνκερ είπε ότι οι Έλληνες «έχουν υποφέρει πολύ αυτή την απαίσια περίοδο» και αναγνώρισε ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά, η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

Αναφερόμενος στην τυπική ολοκλήρωση της επιτήρησης  της Ελλάδας, την χαρακτήρισε καλά νέα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη «γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και όσοι υπερασπίζονταν την Ελλάδα, αυτή ήταν η περίπτωσή μου, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Μάλιστα αναφέρθηκε και συγκεκριμένα σε χώρες «συμμάχους» που επέδειξαν απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι «δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και ότι οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Και σημείωσε ότι δεν είναι ακριβές πως η Γερμανία έκανε ή κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μερικές φορές οι Γερμανοί στο εσωτερικό δίνουν την εντύπωση ότι είναι οι κύριοι της Ευρώπης. Αυτό προφανώς δεν ισχύει».

Όταν δε ρωτήθηκε για το ποια μαθήματα διδάχτηκαν και δεν πρέπει να ξεχαστούν απ’ την ελληνική κρίση, ειδικά αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά την ελληνική κρίση του ευρώ. Και πάντα θεωρούσα ότι η κατανομή των προσπαθειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού του λάθους οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί… στο ΔΝΤ, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή κατά τα χρόνια πριν από τα χρόνια μου, εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος. Θα ήθελα η Επιτροπή να λάβει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες των μέτρων για την κρίση που εφαρμόστηκαν. Αυτό δεν είναι θέμα υψηλών αξιωματούχων. Αυτό είναι θέμα των πολιτικών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This