Τα «ψιλά γράμματα» για το επίδομα θέρμανσης

Στο φως το επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης που δίνει μπόνους σε λίγους. Ελάχιστες ορεινές περιοχές της χώρας θα πάρουν το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό

Must Read

Επικοινωνιακό τέχνασμα των ημερών θεωρείται η αύξηση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης που διαφημίζει η κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να διδάχτηκε από τις περιπτώσεις του Power Pass και του Fuel Pass.

Υπενθυμίζεται πως σε αυτές τις κρατικές ενισχύσεις άλλα ποσά έταζαν στους πολίτες και άλλα είδαν τελικά οι δικαιούχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 600άρι που διαφήμιζαν για το Power Pass, το οποίο αφορούσε την επιστροφή μέρους της αύξησης που πλήρωσαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο του 2022.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του επιδόματος προς όσους αποφάσισαν να γυρίσουν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, πλέον τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως όποιος καταναλωτής αποφάσισε να γυρίσει τον λέβητα σε πετρέλαιο θέρμανσης θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα τον φετινό χειμώνα, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου αποκλιμακώνεται συνεχώς και αποτελεί -ίσως- τον φθηνότερο τρόπο να ζεσταθεί ένα σπίτι.

Παρά την προτροπή της κυβέρνησης προς τους καταναλωτές να φύγουν από το φυσικό αέριο και να «κάψουν» φέτος τον χειμώνα πετρέλαιο θέρμανσης, ελάχιστα είναι τα νοικοκυριά στη χώρα μας που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Γίνεται κατανοητό πως ελάχιστοι θα μπορούν να πάρουν το μπόνους με το διπλάσιο επίδομα, αφού στην πράξη αποτελεί ακόμα ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του οικονομικού επιτελείου, μόνο και μόνο για να αποτυπωθεί στο μυαλό των πολιτών πως το ποσό φτάνει έως τα… 1.600 ευρώ.
Οπως επισημαίνουν εταιρίες διαχείρισης κοινοχρήστων, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη η συντριπτική πλειονότητα των πολυκατοικιών που διαθέτει κεντρική θέρμανση δεν έχει λέβητα πετρελαίου αλλά φυσικού αερίου.

Το επίδομα των 1.600 ευρώ

Την ίδια ώρα, το ανώτατο επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν ελάχιστα νοικοκυριά, καθώς αφορά μόνο απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπως το Βελούχι Ευρυτανίας και η Βίγλα στη Φλώρινα.

Συγκεκριμένα, μία οικογένεια με δύο παιδιά στο Βελούχι θα λάβει επίδομα 790 ευρώ. Ωστόσο, για να λάβει το ανώτατο επίδομα των 1.600 ευρώ θα πρέπει να γυρίσει στο πετρέλαιο θέρμανσης από το… φυσικό αέριο που δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη στα χωριά τους! Ως γνωστόν, στις συγκεκριμένες περιοχές κυριαρχούν οι ξυλόσομπες, τα ενεργειακά τζάκια και τα πέλετ, τα οποία περιλαμβάνονται στο επίδομα θέρμανσης.

Ομως ελάχιστες οικογένειες που ζουν στις πολύ ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας που διαθέτουν υψηλούς συντελεστές για το επίδομα θα απομακρυνθούν από τα ήδη εγκαταστημένα μέσα θέρμανσης που διαθέτουν τα τελευταία χρόνια, για να πάνε στο πετρέλαιο, το οποίο επιδοτείται έξτρα από το κράτος (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

Προκαταβολικά

Ακόμα μία χρονιά αναμένεται να δοθεί προκαταβολή τους επιδόματος στους δικαιούχους. Ωστόσο, την προκαταβολική πληρωμή θα λάβουν μόνο όσοι πήραν και πέρυσι το επίδομα. Μάλιστα, θα εξαρτάται από την περσινή κατανάλωση και στη συνέχεια θα υπάρχουν νέες καταβολές, σε περίπτωση που ο καταναλωτής δικαιούται υψηλότερο επίδομα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, με τους δικαιούχους να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διασταύρωση των στοιχείων, ώστε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα να γίνει η πρώτη μεγάλη πληρωμή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ακόμα δύο καταβολές, στο τέλος Φεβρουαρίου και στο τέλος Απριλίου του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επιδότηση της τιμής με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 0,25 λεπτά το λίτρο έως το τέλος του 2022. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, υπάρχουν ήδη τα απαιτούμενα κονδύλια για επέκταση της συγκεκριμένης επιδότησης και για τους πρώτους μήνες του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει το 1,41 ευρώ το λίτρο στις αστικές περιοχές, καθώς χωρίς την επιδότηση των 25 λεπτών απευθείας στην αντλία θα ξεπερνούσε τα 1,65-1,70 ευρώ το λίτρο!

Τα δικαιολογητικά της αίτησης και οι «κόφτες» δύο ταχυτήτων

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

-τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων,
-το ποσό/αξία της συναλλαγής,
-τον ΑΦΜ της επιχείρησης πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης,
-την επωνυμία της επιχείρησης πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.
Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε πρέπει να γίνει η εξής καταχώριση:
-το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο,
-τον αριθμό της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά τον αριθμό που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών. Αυτό αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης,
-τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, θα «τρέχουν» με δύο ταχύτητες, καθώς για τους νέους δικαιούχους χωρίς αύξηση παραμένουν στα περσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ για τον άγαμο και των 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Για τους παλαιούς δικαιούχους το εισοδηματικό όριο αυξάνεται αντίστοιχα σε 16.000 και 24.000 ευρώ. Στα καύσιμα που επιδοτούνται προστίθεται και η μπλε κηροζίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε σόμπες.

Τέλος, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών έρχεται αλλαγή και στα περιουσιακά κριτήρια. Ετσι, θα αυξηθεί το όριο για τον άγαμο από τα 180.000 στα 200.000 ευρώ, ενώ για τα ζευγάρια παραμένει το όριο των 300.000 ευρώ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This