Το κόστος ενέργειας «πνίγει» τις βιοτεχνίες

Αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 200% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι

Must Read

Αυξημένο ακόμα και κατά 300% είναι το κόστος ενέργειας για τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες της χώρας, με πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τα στοιχεία που παρέθεσε χθες η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι αποκαλυπτικά. Οι πρώτες ύλες σε ζαχαροπλαστεία έχουν προσαυξηθεί από 50 έως και 70%, τα ταπητοκαθαριστήρια επιβαρύνονται πλέον για υλικά κατά 80%-90% παραπάνω σε σχέση με πέρσι, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα συνεργεία – βαφεία αυτοκινήτων λόγω μεγάλης κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο κλάδος, πάντως, που πλήττεται περισσότερο από τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες είναι η κλωστοϋφαντουργία. Για επιχείρηση που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα το κόστος ενέργειας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 200% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και κατά 105,63% στο 5μηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου.

Για άλλη κλωστοϋφαντουργική εταιρία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών που καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεπερνά το 330%. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο την ενέργεια, όταν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν καταγράφουν αύξηση από 30% έως 50%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ Παύλο Ραβάνη, η επιδοματική πολιτική δεν λύνει το πρόβλημα. Οι βιοτέχνες ζητάνε άμεσα μείωση ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης, επαναφορά των 120 δόσεων, αλλά και μια πολιτική ρύθμισης της ενεργειακής αγοράς και δραστικού περιορισμού των ανατιμήσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This