Προς κατάργηση η εισφορά 0,6% για τα δάνεια του Ανάκαμψης

Άφησε «παράθυρο» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

Must Read

Παράθυρο να καταργηθεί το «χαράτσι» που εκτόξευε το κόστος δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για την επιβολή της εισφοράς του Ν.128/75, ύψους 0,6%, που επιβάλλεται σε όλα τα δάνεια (πλην των στεγαστικών). «Θα είναι μία ουσιαστική παρέμβαση, η οποία θα διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις -πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις άλλων μεγεθών- να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο “Ελλάδα 2.0”» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Ο κ. Σκυλακάκης απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν έγκαιρα το εργαλείο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, όπως αυτή την περίοδο (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες).

Αναφερόμενος στις καινοτομίες που χαρακτηρίζουν το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», επεσήμανε: «Έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν είχαν υπάρξει ποτέ σε επενδυτικό εργαλείο στην Ελλάδα ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Συνάδελφοι υπουργοί από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, π.χ. Λιθουανία, ζητούν την τεχνογνωσία για να κάνουν κάτι αντίστοιχο στη χώρα τους. Καινούργιο στοιχείο σε αυτό το επενδυτικό εργαλείο είναι πως η απόφαση της επένδυσης λαμβάνεται όταν η επιχείρηση καταθέτει το πλήρες σχέδιο ενώ μέσα σε δυόμισι με τρεις μήνες έχει υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα και έχει λάβει τα χρήματα που προβλέπει αυτή η σύμβαση. Ακόμα μία καινοτομία είναι πως στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει καμία υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου ή πολιτικού, από την ώρα που θα καταθέσει η επιχείρηση το σχέδιο, μέχρι να λάβει τα χρήματα».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα εργαλείο που χωράει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί προτάσεις, με προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχέδια ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι ήδη συμβασιοποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα θα συμβασιοποιηθούν μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες. Επιπλέον, μίλησε για ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά επιδοτήσεις επενδύσεων που θα γίνουν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο. «Αυτό το ποσό -που θα δουλέψει, κυρίως, με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό- θα δημιουργήσει χώρο της τάξεως των 3-3,5 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια», όπως πρόσθεσε. Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, δήλωσε πως το 2022 η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 5%, σε μία χρονιά κατά την οποία οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός, θα οδηγούσαν σε ύφεση 3% ή και παραπάνω.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This