Μαζεύουν το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης

Η ενεργειακή κρίση υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να δώσει παράταση έως το 2025 σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες της ∆ΕΗ

Must Read

Τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για ακόμα τρία χρόνια επικύρωσε και με τη βούλα το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μια απόφαση που δικαιώνει όσους επιχειρηματολογούσαν κατά του σχεδίου βίαιης απολιγνιτοποίησης, το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι στην εκτόξευση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, καθώς σχεδόν όλες οι μονάδες λιγνίτη είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας ή λειτουργούσαν με μειωμένη ισχύ.

Τελικά, η κυβέρνηση έβαλε στον «πάγο» το σχέδιο για την κατάργηση του λιγνίτη και αποφάσισε τη χρήση του για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και τη μείωση των τιμών ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δέκα μέρες ο μέσος όρος συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κυμαίνεται στο 22%, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου έφτασε στο 31%.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που αποφασίστηκε το καλοκαίρι, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 η ζωή των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτης 1 και Αγιος Δημήτριος 3, 4), που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να αποσυρθούν το 2022 ή το αργότερο εντός του 2023.

Ειδικότερα, για τον ΑΗΣ Μελίτη προβλέπονται 30.832 ώρες λειτουργίας, που ξεκινούν να υπολογίζονται από την 1η Αυγούστου του 2021 και εκπνέουν στις 31/12/2025. Για το ίδιο διάστημα δίνονται 32.707 ώρες λειτουργίας για καθεμία από τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (III και IV).

Στρατηγική εφεδρεία

Η παράταση της λειτουργίας τους για άλλα τρία χρόνια, μαζί με τις υπόλοιπες λιγνιτικές και την πετρελαϊκή, δόθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ΔEΗ στο ΥΠΕΝ τον προηγούμενο μήνα. Εκτός από την υποστήριξη του συστήματος, η απόφαση προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες μπορούν να τεθούν και σε στρατηγική εφεδρεία. Η απόφαση επιβάλλει, επίσης, οριακές τιμές εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τις οποίες εξασφαλίζεται, όπως αναφέρεται, το υφιστάμενο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία και της υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔEΗ, η Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW και 140 MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ο νέος σταθμός έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This