Φορολογικός οδηγός για τα εισοδήματα του 2023

Τεκμήρια και e-αποδείξεις ανάβουν φωτιές κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά στους φορολογουμένους

Must Read

Πολλές «παγίδες» που οδηγούν σε έξτρα φόρους κρύβει η φορολογία των εισοδημάτων που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τεκμήρια και e-αποδείξεις «καίνε» κάθε χρόνο τους φορολογουμένους, οδηγώντας στη βεβαίωση υπέρογκων φόρων, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά.

«Κλειδί» για τους φορολογουμένους αποτελεί το «μάζεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων που μπορεί να «ξεφουσκώσει» το εκκαθαριστικό έως και 2.200 ευρώ, κυρίως αν οι δαπάνες γίνονται σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος το φορο-μπόνους θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων, καθώς αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Για να έχει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44%, που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Δαπάνες

Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει μέσα στις επόμενες επτά ημέρες να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματός του, δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ, τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με έξτρα φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), Paypal].

Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν το 2023 χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με φέτος. Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% ( για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36%, οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).

Ο φόρος που προκύπτει, σύμφωνα με την εφαρμογή της ως άνω κλίμακας, μειώνεται κατά 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ για δύο παιδιά, 1.120 για φορολογουμένους με τρία παιδιά και 1.340 ευρώ για φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

H μεσαία τάξη

Στην πράξη, για μια ακόμα φορά το «μάρμαρο» της κρίσης θα πληρώσουν διπλά οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης, καθώς όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν Εφορία, αλλά την ίδια ώρα το πραγματικό τους εισόδημα έχει «ροκανιστεί» από τις ανατιμήσεις.

Για παράδειγμα, άγαμος με εισόδημα 12.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο ύψους 563 ευρώ. Στην πράξη, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος των 857 ευρώ τον μήνα (επί 14 μισθούς) θα χάσει κάτι λιγότερο από έναν μισθό μόνο για την Εφορία! Αντίστοιχα, μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 20.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει φόρο 2.360 ευρώ (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ 1).

Σημαντικές μειώσεις θα δουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως λόγω της μείωσης της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%, μια μείωση που ίσχυε και πέρυσι για τα εισοδήματα του 2020.

Επαγγελματίας που δήλωνε εισόδημα 10.000 ευρώ έπρεπε να καταβάλει φόρο εισοδήματος 2.200 ευρώ και επιπλέον 2.200 ευρώ στην προκαταβολή φόρου. Για μια ακόμα χρονιά θα κληθεί να πληρώσει συνολικό φόρο 1.395 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος μειώνεται στα 900 ευρώ, καθώς θα φορολογηθεί με βάση τον νέο φορολογικό συντελεστή του 9% για εισοδήματα έως 9%, επί του οποίου προκύπτει και η προκαταβολή φόρου (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ 2).

Για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα -χωρίς να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα- οι συντελεστές κυμαίνονται από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ έως 35% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 35.000 ευρώ.

Στο ενδιάμεσο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35%, με τον φόρο του συγκεκριμένου κλιμακίου να ανέρχεται σε 8.050 ευρώ.

Ποιους «καίνε» οι δαπάνες διαβίωσης και τα περιουσιακά στοιχεία

«Φωτιά» βάζουν κάθε χρόνο τα τεκμήρια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα του 2021, πάνω από 1.800.000 φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας, πληρώνοντας υπέρογκους φόρους.

Τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν για τους φορολογουμένους:

  • κατοικίες (με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας),
  • αυτοκίνητα (ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά),
  • δίδακτρα (ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια),
  • λοιπές δαπάνες (οικιακές βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι και λοιπό προσωπικό),
  • σκάφη αναψυχής (με βάση τα μέτρα του σκάφους),
  • πισίνες (με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική).

Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This