Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και Power Pass

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Must Read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις φορολογικές δηλώσειςΗ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανοίγει το Taxisnet σε έναν μήνα περίπου για να γίνει η υποβολή των αποδοχών του 2022, αν και ακόμη οι περισσότεροι φορολογούμενοι εξοφλούν σε δόσεις τα ποσά του φόρου από τα εισοδήματα που είχαν το 2021.

 




Τα «τρικ» για να μειωθεί ο φόρος έως και 2.200 ευρώ

Οι φορολογούμενοι που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων θα δουν έκπτωση φόρου εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν από το 2023 έως το 2026. Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ, αλλά για να τo κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων, ενώ για να κερδίσει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Την ίδια ώρα, όλα τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν λόγω ενεργειακής κρίσης και αυξήσεων των τιμών, όπως επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass, Power Pass κτλ θα προσυμπληρωθούν και θα εμφανίζονται, αλλά δεν φορολογούνται, ωστόσο, δηλώνονται για να καλύψουν τεκμήρια. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι, τα αφορολόγητα επιδόματα είναι:

  • Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη
  • Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους
  • Όλες οι οικονομικές ενισχύσεις που μοιράστηκαν εκτάκτως λόγω ακρίβειας (για παράδειγμα, επιταγή ακρίβειας, Power Pass, Fuel Pass, North Evia-Samos Pass)
  • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία
  • Οι παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων
  • Έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές
  • Επίδομα γέννας
  • Επίδομα στέγασης

Πότε κάνουμε φορολογική δήλωση 

Πέρα από τα παραπάνω, η όλη διαδικασία, για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έχει κάτι νέο. Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, ενώ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι στις 30 Ιουνίου 2023, εκτός αν δοθεί παράταση. Η πρώτη δόση πάντως θα πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Αυτές οι δαπάνες οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου  

Πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές υπηρεσίες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal. Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» διπλά για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Πόση είναι η έκπτωση φόρου ανάλογα με το εισόδημα

  • έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
  • ως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ
  • έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ 
  • έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This