Ηχηρό καμπανάκι της Κομισιόν για την ακρίβεια στα τρόφιμα

Ακατέβατες οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας μέσα στη χρονιά με βάση τις ευρωπαϊκές προβλέψεις

Must Read

Παρά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη… συγκράτηση των τιμών στα τρόφιμα με το «καλάθι του νοικοκυριού», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα για τις ανατιμήσεις.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε το 2022 στο 9,3% και προβλέπει πως θα είναι ιδιαίτερα… επίμονος το 2023. Ειδικότερα, για το τρέχον έτος «βλέπει» ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,5% και το 2024 στο 2,4%.

Υπενθυμίζεται πως η πορεία των τιμών ακόμα και σε βασικά είδη ανάγκης έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, ενώ έχουν καταστεί απαγορευτικές για τον μέσο πολίτη. Μάλιστα, η Κομισιόν αναφέρει πως οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέσα στη χρονιά.

Ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Πέραν του πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικές, καθώς ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,2%, έναντι του 1% που «έβλεπε» στις προηγούμενες (φθινοπωρινές) εκτιμήσεις. Ειδικότερα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 1,2% το 2023 και το 2,2% το 2024, ενώ για την ευρωζώνη εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,9% το 2023 και το 1,5% το 2024.

Σε ό,τι αφορά δύο ζητήματα που απασχόλησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το τελευταίο διάστημα, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, αυτό θα σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές 1.500.000 ελεύθερων επαγγελματιών να αυξηθούν εκ νέου κατά 4,5% (δηλαδή όσο το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού), ενώ οι συντάξεις να αυξηθούν κατά 2,85% (το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού 4,5% και ανάπτυξης 1,2%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This