Η χώρα μας κατατάσσεται στην 1η θέση στον προσαρμοσμένο δείκτη της EY με βάση το μέγεθος του ΑΕΠ, ενώ διατηρεί την 16η θέση της γενικής κατάταξης ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές.
Μάλιστα, έχει δημοσιευτεί το πλαίσιο για την υποβολή προσφορών για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW εντός του 2023. Στην 1η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, βρέθηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα. Παράλληλα, η χώρα μας διατηρεί τη 16η θέση της γενικής κατάταξης, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης EY Renewable Energy Country Attractiveness Index, ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος δείκτης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα, δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό μέγεθός τους, καθώς ο βασικός δείκτης πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, αφού λόγω μεγέθους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ.
H έκθεση σημειώνει ότι η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να εφαρμόζει μία πολιτική για την
υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ. Με την ανακοίνωση του νέου πλαισίου αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας οι οικιακοί και αγροτικοί καταναλωτές θα μπορούν να διεκδικούν επιδοτήσεις για την κάλυψη έως και 65% του κόστους εγκατάστασης πάνελ και μπαταριών στέγης. Επίσης, έχει δημοσιευτεί το πλαίσιο για τη διεξαγωγή τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW εντός του 2023. Η εν λόγω ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική αγορά ενέργειας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την αποσυμφόρηση του δικτύου, ιδιαιτέρως σε περιόδους αιχμής. Παράλληλα, έχει δημοσιευτεί η περίμετρος των μελλοντικών ανταγωνιστικών διαδικασιών για μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, αλλά και για τα πρώτα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση για το 2023 και 2024, ενισχύοντας το ήδη θετικό κλίμα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στον κλάδο της πράσινης ενέργειας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα σημειώνει ότι οι προσπάθειες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και το αναδυόμενο περιβάλλον ύφεσης δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς η σημερινή πεπαλαιωμένη διάρθρωση της αγοράς δεν θεωρείται πλέον βιώσιμη. Οι ΗΠΑ διατηρούν την
κορυφαία θέση τους στον βασικό δείκτη, η Γερμανία κατέλαβε, για πρώτη φορά ύστερα από μία δεκαετία, τη δεύτερη θέση του βασικού δείκτη, ξεπερνώντας την Κίνα, ενώ στην 6η θέση σκαρφαλώνει η Ινδία, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία.