Αυξάνεται το επιτόκιο στο ελβετικό φράγκο

Δεν θα υπάρξει άμεσα αντίκτυπος στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που πήραν δάνειο στο ελβετικό νόμισμα

Must Read

Την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και των τραπεζών στη χώρα μας απαιτεί η νέα αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), καθώς χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα με δάνειο σε ελβετικό φράγκο παραμένουν επί πολλά χρόνια «εγκλωβισμένοι».

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε χθες το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλες αυξήσεις αλλά και για νέες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, με στόχο την ενίσχυση της ισοτιμίας του φράγκου. Η αύξηση του επιτοκίου δεν θα έχει άμεσα αντίκτυπο στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που έχουν πάρει δάνειο στο ελβετικό νόμισμα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν «παγώσει» τα επιτόκια για ένα έτος για τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών (το πρόγραμμα λήγει σε σχεδόν εννιά μήνες), συμπεριλαμβανομένων των δανείων σε φράγκο. Όμως η πολύ ισχυρή ισοτιμία του ελβετικού φράγκου θα οδηγήσει σύντομα σε νέες τεράστιες αυξήσεις των μηνιαίων δόσεων.

Όσοι έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο όχι μόνο έχουν δει τις δόσεις τους να εκτοξεύονται τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις το υπόλοιπο του δανείου τους ξεπερνά ακόμα και το αρχικό ποσό! Το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε με πρόσφατη απόφασή του Πολωνούς δανειολήπτες, κρίνοντας ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν τόσο μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων λόγω της αλλαγής της νομισματικής ισοτιμίας, και τους σχετικούς όρους των τραπεζών άδικους και καταχρηστικούς. Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τους Πολωνούς δανειολήπτες να
ασκήσουν αγωγές στα δικαστήρια και να έχουν και αξίωση αποζημίωσης από τις τράπεζες. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεσμεύονται από την απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τις τράπεζες από τις προσφυγές που είχαν γίνει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This