Στη Βουλή η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Το μέτρο θα αφορά μεγάλους κλάδους επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο κατέθεσε άρον άρον ο Αδωνις Γεωργιάδης, τη στιγμή που η Θεσσαλία είναι ακόμα πνιγμένη στα νερά και στη λάσπη

Must Read

Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα εργασιακά, παρότι η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο και ο θεσσαλικός κάμπος παραμένει ακόμα απροσπέλαστος.

Ο υπουργός Εργασίας δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη
διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, και οι εργαζόμενοι θα έρθουν σύντομα (η επεξεργασία του νομοσχεδίου αρχίζει σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές) αντιμέτωποι με άλλο ένα κύμα εργασιακής ανασφάλειας, καθώς στο κείμενο διατηρούνται όλες οι διατάξεις που θα έχουν ως συνέπεια περισσότερες ώρες και ημέρες εργασίας, χαμηλότερους μισθούς και ακόμα λιγότερα δικαιώματα. Η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο έγκειται στο άρθρο 27 με το οποίο καταργείται η κυριακάτικη αργία για μεγάλους κλάδους επιχειρήσεων (βιομηχανία τροφίμων, εταιρίες εμφιαλώσεως κ.λπ.). Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας, προστίθενται περ. κε), κστ) και κζ) ως εξής: κε) Εκπαιδευτικών κέντρων πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικών κέντρων προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί 24 ώρες ημερησίως και 7 ημέρες την εβδομάδα, κστ) Βιομηχανίας τροφίμων, κζ) Εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παρασκευής προϊόντων εμφιάλωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο, παρότι κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία ούτε επιβάλλεται από αυτήν, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες:

– Θεσπίζονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία, παρότι η Οδηγία το
απαγορεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε
υποσχεθεί στη ΓΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκε πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ότι θα αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, όμως εν τέλει τη συμπεριέλαβε!

– Δίνεται η «δυνατότητα» εργασίας σε δύο εργοδότες έως 13 ώρες ημερησίως, με την
πρόβλεψη ότι αυτό θα αυξάνει μελλοντικά και τις συντάξιμες αποδοχές. Παράλληλα, δεν
υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο ένας εργοδότης με
πολλαπλές εταιρίες να απασχολεί σε αυτές έναν εργαζόμενο χωρίς να του καταβάλλει τις νόμιμες προσαυξήσεις λόγω υπερωριών

– Θεσπίζεται η εργασία κατά την 6η ημέρα με 40% προσαύξηση σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (βιομηχανία)

– Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους

– Προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις
όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις
της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριελήφθησαν οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση όσων έχουν ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επεξεργάζεται ευνοϊκές αλλαγές, με τις οποίες θα αυξάνεται το πλαφόν από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ για τέως ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This