Λαγκάρντ: Δεν συζητάμε καν τη μείωση των επιτοκίων

Must Read

Τέλος στην «φιλολογία» περί πρόθεσης της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια έβαλε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ!

Σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει για 10η διαδοχική φορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια, κατά 25 μ.β., τόνισε: «Δεν αποφασίσαμε, συζητήσαμε ή ακόμα καν αναφέραμε τη λέξη περικοπές», σημείωσε η Λαγκάρντ. «Η διάρκεια σημαίνει διάρκεια», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε χθες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προχωρώντας σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της αφήνοντας την ίδια στιγμή ανοιχτή την πιθανότητα ο 14μηνος κύκλος της νομισματικής σύσφιξης να έχει φτάσει στο τέλος του. «Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Μιλώντας για «διάρκεια» η Λαγκάρντ «έδειξε» τις πρόσφατές της δηλώσεις όπου έκανε λόγο για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα «για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα». Αν και η ΕΚΤ χθες δεν έδειξε πως σχεδιάζει να επιστρέψει σε μειώσεις, υπήρξαν κάποιες εκτιμήσεις στην αγορά ότι η αντιστροφή των προηγούμενων αυξήσεων θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο μισό του 2024, αναφέρει το Reuters.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν πάντως ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει στάση αναμονής τους επόμενους 12 μήνες, αν και κάνουν λόγο για ανοδικούς κινδύνους στις προοπτικές. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε την ΕΚΤ να μην προχώρα σε μείωση των επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο του 2024 – κάτι που δείχνει μια 12μηνη περίοδο παύσης στο 4% – και πιστεύουμε ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να μειωθούν κάτω από το ουδέτερο επίπεδο το 2025 δεδομένων των ανησυχιών για τον επίμονο πληθωρισμό», αναφέρουν. Προειδοποιούν ωστόσο ότι «αν οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν μειώσεις των επιτοκίων πολύ σύντομα, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει αντισταθμιστική δράση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This