Υπερέσοδα από τη φοροαφαίμαξη!

 Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η υπεραπόδοση ξεπέρασε τα 3,1 δισ. ευρώ

Must Read

Σε πάνω από 3,1 δισ. ευρώ ανήλθε η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο του έτους, αγγίζοντας τα 44,98 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470.000.000 ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο του 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.

Μόνο τον Σεπτέμβριο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,144 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 189.000.000 ευρώ ή 3,5% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της πρόβλεψης ότι το ποσό που αφορά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εισπραχθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Αντ’ αυτού, με τη νέα νομοθεσία ορίστηκε η πληρωμή του φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης τον Ιούλιο 2023.

Πρωτογενές πλεόνασμα 5,9 δισ.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα 5,98 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,43 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 52.000.000 ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Την ίδια περίοδο το δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει στα 2,7 δισ. ευρώ, που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, και ελλείμματος 4,22 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Τα καθαρά έσοδα

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,27 δισ, ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 4.000.000 ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, παρά τα μειωμένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και τη μη είσπραξη:

α) του τιμήματος, ύψους 1,49 δισ. ευρώ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού

β) της τρίτης δόσης, ύψους 1,718 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This