Μυτιληναίος – Στίγκλιτς: Aνησυχία για την παγκόσμια οικονομία – Οι εκτιμήσεις τους

Τι συζητήθηκε στο περιθώριο του Economist

Must Read

Σήμα κινδύνου και κατάσταση συναγερμού…

Η ρευστή πραγματικότητα τόσο στην διεθνή όσο και την ελληνική οικονομία έφερε το ηχηρό καμπανάκι στην συζήτηση του νομπελίστα οικονομολόγου, καθηγητή του Columbia University, Τζόσεφ Στίγκλιτς, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο, στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist!

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς οριοθέτησε τους πέντε προβληματισμούς του για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι παρότι η χώρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη, το ερώτημα είναι το κατά πόσο καλά προετοιμασμένη είναι για τα επόμενά της βήματα βάσει υποδομών.

Οι πέντε άξονές του
Πρώτον, ανησυχία προκαλεί η βαθμολογία της Ελλάδας στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, καθώς «δεν μπορείς να έχεις ζώσα δημοκρατία χωρίς ενεργά και δραστήρια ΜΜΕ».
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έχει πετύχει την απαιτούμενη δομική αναδιάρθρωση: «η ανάπτυξή σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού, αλλά ο τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος ως τομέας. Ζείτε σε πολύ επικίνδυνο μέρος κόσμου και με την κλιματική αλλαγή, τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα θερμότερα και οι πυρκαγιές περισσότερες» τόνισε.
Τρίτον, ένα ερώτημα είναι αν η Ελλάδα αξιοποιεί επαρκώς τον πλούτο της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την «κληρονομιά» της σε αέρα και ήλιο.
Τέταρτον, για την Ελλάδα πρόκληση είναι το να συμβαδίζει με την τεχνολογία.
Πέμπτον, η εξάλειψη του χρέους, κάτι που «θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό και ισχυρή ανάπτυξη».

Ο κ. Στίγκλιτς υποστήριξε ακόμα ότι τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έκαναν λανθασμένη διάγνωση ως προς τα αίτια της πληθωριστικής κρίσης. Τα οποία είχαν να κάνει με την προσφορά και όχι την ζήτηση και έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκια, με συνέπεια να μην προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα και να περιοριστούν οι δυνατότητες. Εστιάζοντας στην πιθανότητα πλήρους ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι «η μεγάλη αβεβαιότητα για τις οικονομίες προκύπτει από το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές της ενέργειας».

Η τοποθέτηση Μυτιληναίoυ
Ο Έλληνας επιχειρηματίας ρωτήθηκε για την φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας. Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα από ένα τέτοιο μέτρο συγκεντρώθηκε 1.000.000.000 ευρώ για επιδοτήσεις σε νοικοκυριά. «Η Ελλάδα πέρασε πολλαπλές κρίσεις. Ωστόσο, κατάφερε να ανταποκριθεί και ξεπέρασε τις δυσκολίες. Σήμερα αναπτυσσόμαστε, πήραμε επενδυτική βαθμίδα και γίναμε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού, απαιτείται βιομηχανική ανάπτυξη και τεχνολογικός μετασχηματισμός», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για επιφανειακή ανάκαμψη από την κρίση του 2008. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, είναι αυτός της Μέσης Ανατολής και αυτό γιατί το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να μην λυθεί από κυβερνήσεις αλλά από τους ανθρώπους στους αραβικούς δρόμους», δήλωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This