Απλησίαστο το ελαιόλαδο για τα νοικοκυριά: Πλιάτσικο σε ελαιώνες όλης της χώρας λόγω… τιμής!

Άγνωστος εισέβαλε σε ελαιώνα στην Ξάνθη και έκλεψε 620 κιλά ελιές

Must Read

Δεν είναι μόνο τα αντικλεπτικά που έκαναν την εμφάνισή τους στις συσκευασίες ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκεταυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα πολλαπλά κρούσματα πλιάτσικου τόσο στους καρπούς όσο και στο ίδιο το λάδι σε πολλές περιοχές της χώρας!

«Πονοκέφαλος» για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι οι τιμές στο ελαιόλαδο. Λόγω της περιορισμένης σοδιάς, οι παραγωγοί φέτος μαζεύουν τους καρπούς με το σταγονόμετρο, και για αυτό τον λόγο είναι και… πολυπόθητοι! Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος είναι μικρότερη μέχρι και 80%… Οι παραγωγοί δεν διστάζουν να περιπολούν ακόμα και τα χωράφια τους για να μην κλαπεί η λιγοστή σοδειά τους. Ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές σε βασικές χώρες παραγωγής έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τις συγκομιδές ελιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οδηγώντας το κόστος του ελαιολάδου στα… ύψη.

Παραγωγός στη Νάξο πούλησε 5 τόνους προπέρσινο λάδι 30.000 ευρώ!

«Υπήρχε παραγωγός στο νησί, που είχε λάδι δύο ετών στα βαρέλια του και το πούλησε 6 ευρώ. Συγκεκριμένα, είχε πέντε τόνους και πληρώθηκε 30.000 ευρώ από έμπορο σε άλλο νησί. Σε κανονικές συνθήκες, το έδινε τσάμπα και δεν το έπαιρνε κανείς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης. Το τελευταίο περιστατικό κλοπής και οι… περιπολίες πολιτών υπό τον φόβο για πλιάτσικο
Με… περιπολίες πραγματοποιείται εφέτος η συγκομιδή της ελιάς στη Νάξο, αφού έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κλοπών του πολύτιμου καρπού! Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς όχι μονάχα του νησιού αλλά και άλλων περιοχών της επικράτειας βρίσκονται σε απόγνωση, «επιστρατεύοντας» μέχρι και την τεχνολογία (χρήση GPS), προκειμένου να προστατεύσουν τη σοδειά τους. «Στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλά τον καρπό», τόνισε o ελαιοπαραγωγός. Σε άλλη περίπτωση, ελαιοπαραγωγοί που δεν πρόλαβαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, αντίκρισαν μία θλιβερή εικόνα, όταν έφθασαν στο κτήμα τους. Οι καρποί από τα ελαιόδεντρα είχαν εξαφανισθεί. «Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι σε ένα κτήμα βρήκα είκοσι ελιές ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους», περιέγραψε ελαιοπαραγωγός από τα Φιλιατρά. Σε χωριό λίγο έξω από τη Χαλκίδα, οι δράστες άφησαν πίσω τους τα ελαιόπανα, με τα οποία ράβδισαν τους καρπούς από ελαιόδεντρα και εξαφανίσθηκαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας.

Σύλληψη για νοθεία

Σε ένα χωριό των Σερρών, οι αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα ηλικίας 37 ετών που κυκλοφορούσε με 30 τενεκέδες ελαιόλαδου μέσα στο αυτοκίνητο. Πάντως, ισχυρίζεται πως έπεσε θύμα πλεκτάνης μίας ηλικιωμένης γυναίκας. «Αυτά τα βρήκα από μία γιαγιά σε ένα χωριό και τα πήρα. Τα πήρα για προσωπική μας χρήση για την οικογένεια και τα αδέλφια μου. Δεν τα πήρα για εμπόριο, να τα πουλήσω», υποστήριξε. Όμως, δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα αγόρασε από εκείνη. «Της έδωσα εμπόρευμα για 300€, είχα κάποια σεντόνια, είχα διάφορα πράγματα εγώ και της έδωσα κάποια, δηλαδή ανταλλάξαμε στην ουσία, της έδωσα και 50€». Στο χημείο αποκαλύφθηκε ότι οι τενεκέδες που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του 37χρονου ήταν νοθευμένο ελαιόλαδο και ο άνδρας συνελήφθη. «Το πήραμε εμείς για ελαιόλαδο και βγήκε τελικά σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες μέσα. Στο μάτι φαίνεται κανονικά, δεν έχει καμία διαφορά από το ελαιόλαδο. Ούτε στη γεύσημπορείς να το καταλάβεις. Πρέπει να το στείλεις σε κάποιο χημείο για να το καταλάβεις, με πολύ ειδική ανάλυση να το καταλάβεις ότι είναι νοθευμένο το λάδι», ανέφερε. Το τελευταίο περιστατικό κλοπής εντοπίσθηκε στην Ξάνθη, όπου ένας επιτήδειος «τρύπωσε» μέσα σε ελαιώνα και μάζεψε συνολικά 620 κιλά ελιών από 32 ελαιόδεντρα. Η ιδιοκτήτρια του ελαιώνα εντόπισε τον δράστη να έχει προχωρήσει στη συγκομιδή 620 κιλών ελιών, προκαλώντας και φθορές. Ο επιτήδειος συνελήφθη σε οικισμό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας. Η παραπάνω ποσότητα των ελιών παραδόθηκε ξανά στην ιδιοκτήτρια του ελαιώνα, ενώ, το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης διενεργεί την προανάκριση.

 

Διαβάστε ακόμα:

Εκεί μας καταντήσανε: Με αντικλεπτικό το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This