«Φωτιά» οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα στολίδια: «Οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν τα περσινά»

Τι εξηγούν άνθρωποι του κλάδου για τις αυξήσεις στις τιμές και τις προτιμήσεις των καταναλωτών

Must Read

Την ώρα που η ακρίβεια ταλανίζει τα νοικοκυριά σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές διαπιστώνουν πως την ανιούσα έχουν πάρει φέτος και τα στολίδια, με τους ειδικούς του κλάδου να εκτιμούν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα αναγκαστεί να κατεβάσει από το… πατάρι τα περσινά.

Το γεγονός ότι οι τιμές των χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι, παραδέχεται και ο Β΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Χρήστος Νικολόπουλος. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση πως φέτος η ζήτηση στολιδιών θα είναι πολύ χαμηλή, αφού οι καταναλωτές, εξαιτίας της ακρίβειας στα τρόφιμα και στο κόστος θέρμανσης, θα περιορίσουν τις αγορές άλλων προϊόντων.

«Η αγορά είναι μουδιασμένη. Παλαιότερα ξέραμε ότι κάποιες συγκεκριμένες ημέρες ή εβδομάδες θα δουλέψουμε. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Ξεκίνησε η αγορά των χριστουγεννιάτικων, όμως, ο κόσμος δεν έχει διάθεση και καλή ψυχολογία, για να ψωνίσει. Είναι, βέβαια, νωρίς ακόμα, αλλά η κίνηση στο συγκεκριμένο τομέα της αγοράς είναι πολύ χαμηλή. Είναι λογικό οι καταναλωτές να βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα τα τρόφιμα και τη θέρμανση, όπου υπάρχει μεγάλη ακρίβεια», σημείωσε, ενώ παραδέχτηκε πως οι τιμές των χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και στην υψηλή φορολογία.

«Αυτά έχουν ως συνέπεια οι καταναλωτές να ανεβάσουν τις τιμές των χριστουγεννιάτικων στολιδιών, οι οποίες είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Η μεγάλη έκπληξη θα είναι, αν κάποιο προϊόν πωλείται φτηνότερα σε σύγκριση με το παρελθόν», πρόσθεσε.

«Θα κατεβάσουν τα περσινά από το πατάρι»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Παναγιώτης Γεωργιάδης, εξήγησε πως οι τιμές έχουν ανέβει σχεδόν 10% συγκριτικά με το 2022.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών θα κατεβάσει από το πατάρι τα περσινά στολίδια και με αυτά θα στολίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι επιχειρηματίες, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος των πρώτων υλών αλλά και τα αυξημένα ενοίκια των καταστημάτων τους, ανέβασαν τις τιμές, με αποτέλεσμα σήμερα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια να πωλούνται ακριβότερα κατά 10% μεσοσταθμικά σε σχέση με πέρυσι», είπε στο ethnos.gr, εξηγώντας στην συνέχεια:

«Οι τιμές τους ξεκινούν σε γενικές γραμμές από τα 10 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ανάλογα με το μέγεθός τους στα 75 ευρώ. Θεωρώ ότι όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, ίσως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάσουν τις τιμές των στολιδιών, όμως, πιστεύω ότι δε θα κάνουν το ίδιο οι μεγάλες αλυσίδες».

«Η αγορά έχει ξεσαλώσει»

Τέλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης έκανε σαφές πως είναι ευκαιρία για τους καταναλωτές να στείλουν ένα μήνυμα, χρησιμοποιώντας για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους τα περσινά στολίδια.

«Έχουμε τα παλιά μας στολίδια και με αυτά θα στολίσουμε τα δέντρα μας. Άλλωστε, η απόκτηση των χριστουγεννιάτικων στολιδιών δεν αποτελεί ανελαστική επιλογή. Η αγορά έχει… ξεσαλώσει και είναι ευκαιρία για τους καταναλωτές να στείλουν ένα μήνυμα. Ο καθένας ζητάει, όποια τιμή θέλει και αν την πάρει είναι ευχαριστημένος. Αν δεν την πάρει, θα αναγκαστεί να την κατεβάσει. Πιστεύω ότι φέτος στην αγορά των στολιδιών η ζήτηση θα είναι χαμηλή. Μόλις το καταλάβουν αυτό οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This