«Καλπάζει» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Τον Νοέμβριο «έτρεξε» με ρυθμό 9%, ενώ οι ανατιμήσεις «ροκανίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Must Read

Φωτιά πήραν οι τιμές για ακόμη έναν μήνα, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με ρυθμό 9%, από το 9,9% του Οκτωβρίου, ενώ οι ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε εκείνες που καταγράφονται για σχεδόν 30 μήνες, «ροκανίζοντας» μήνα με τον μήνα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τον μήνα Νοέμβριο αποκαλύπτουν πως τα όποια περιστασιακά μέτρα στήριξης έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος των συνεχών ανατιμήσεων, ενώ οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το νέο έτος έχουν ήδη «εξαφανιστεί» από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ενδεικτικές είναι οι ανατιμήσεις στα έλαια – λίπη κατά 31,4%, στο κρέας κατά 8,1%, στα φρούτα κατά 12%, σε μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων κατά 13,3%, στα στερεά καύσιμα κατά 9,9% και στα καύσιμα – λιπαντικά κατά 9,9%.

Με δεδομένο ότι τα είδη διατροφής απορροφούν μεγάλο τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών, αναδεικνύονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, λόγω της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αλλωστε, τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως μέσα σε μόλις έναν μήνα (Νοέμβριος 2023 – Οκτώβριος 2023) οι τιμές στο λάδι εκτινάχθηκαν κατά 9,9%, στα ψάρια 4%, στα κατεψυγμένα λαχανικά 5% και στο χοιρινό 1,3%, ενώ μειώθηκαν οι τιμές κατά 6,1% στα νωπά λαχανικά και 5% σε φρούτα και αβγά. Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν και στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν 5,1%, τα είδη ένδυσης -υπόδησης 6,4% και οι ιατρικές υπηρεσίες 5,3%.

Μειώθηκε ο γενικός δείκτης

Για ακόμη έναν μήνα παρατηρείται το εξής οξύμωρο: οι τιμές στα τρόφιμα ανεβαίνουν, αλλά ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώνεται. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από το 3,4% τον Οκτώβριο, στο 3% τον Νοέμβριο. Αιτία είναι η τεράστια αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 53,2%. Σημειώνεται πως τα ενεργειακά προϊόντα έχουν πολύ υψηλό συντελεστή επίπτωσης στον πληθωρισμό απ’ ό,τι τα τρόφιμα, γι’ αυτόν τον λόγο κάθε φορά που μειώνονται οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ή καύσιμα, ο γενικός δείκτης κινείται αναλόγως.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός θα διαμορφωθεί σε 4,1%, για να αποκλιμακωθεί σε 2,6% το 2024.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This