Εισοδήματα, δάνεια, τόκοι, πληρωμές ΔΕΚΟ στο «μάτι» της Εφορίας

Η ΑΑΔΕ ζήτησε τα στοιχεία έως τις 29 Φεβρουαρίου από εργοδότες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες, κ.λπ.

Must Read

Εισοδήματα, συντάξεις, τραπεζικούς λογαριασμούς, πληρωμές ΔΕΚΟ, δάνεια, έως και τόκους καταθέσεων ζητά η Εφορία από εργοδότες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Προθεσμία για την αποστολή όλων αυτών των στοιχείων έχει οριστεί η 29η Φεβρουαρίου, καθώς φέτος η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει την πλατφόρμα του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέσα στον Μάρτιο.

Οι φορολογούμενοι στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα και να ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις Ε1, καθώς πολλές φορές παρατηρούνται σημαντικά λάθη, τα οποία αν δεν διορθωθούν μπορεί να οδηγήσουν σε «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά φόρου.

Για παράδειγμα:

  • Αναγράφονται δεδουλευμένες αποδοχές που δεν έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη: Η φορολόγησή της πραγματοποιείται το έτος καταβολής των ποσών στον φορολογούμενο.
  • Αναδρομικά ποσά: Σε αυτή την περίπτωση εντοπίζονται οι περισσότεροι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έβαλε αναδρομικά το 2023 για τα έτη 2021-23, θα πρέπει να «σπάσει» τα ποσά στις φορολογικές δηλώσεις των αντίστοιχων ετών και να μην τα βάλει όλα «σε ένα», καθώς θα καταβάλει τεράστιο φόρο εισοδήματος.
  • Αναγράφονται παροχές και αποζημιώσεις, που όμως δεν διαχωρίζονται από τις τακτικές αποδοχές.

Τι θα πρέπει να σταλεί στην Εφορία:

  • Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
  • Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2022) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2022, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» (ΕΧΑΕ).
  • Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
  • Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
  • Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
  • Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
  • Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.

Επιδόματα και αποζημιώσεις

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αποστέλλονται αυτομάτως μια σειρά από επιδόματα και αποζημιώσεις, όπως:

  1. Τα ποσά που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης, καθόσον τα ποσά αυτά καταβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του,
  2. η πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης οχήματος που καταβάλλεται σε εργαζομένους που απασχολούνται στη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, και οι οποίοι χρησιμοποιούν για την εκτέλεση της εργασίας τους μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα δικής τους ιδιοκτησίας,
  3. η ελεγκτική αποζημίωση που καταβάλλεται στους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διενεργούν ελέγχους,
  4. τα έξοδα κίνησης που χορηγούνται στους προέδρους συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων και τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων,
  5. η αποζημίωση έναντι οδοιπορικών εξόδων που καταβάλλεται σε εθνοφύλακες,
  6. οι αποζημιώσεις εξόδων κίνησης και εξόδων παράστασης που καταβάλλονται από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών,
  7. το επίδομα που χορηγείται στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων,
  8. το επίδομα στέγασης για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας,
  9. οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές ή υλοποίησης προγραμμάτων για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στο πλαίσιο ενίσχυσης του εισοδήματος της οικογένειας και των νέων.

Αυτόματα η φορολογική δήλωση για μισθωτούς και συνταξιούχους

Φέτος, σχεδόν 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν μόνο εισόδημα από την εργασία ή τη σύνταξή τους θα μπορούν να μην ασχοληθούν καν με τη δήλωσή τους και να κατατεθεί αυτοματοποιημένα από την ίδια την ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, και εκείνοι θα πρέπει να μπουν στο TAXISnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς και να «τσεκάρουν» τα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί, ακόμα και αν δεν πατήσουν το «κουμπί» της τελικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This