«Χωρίς εμάς τι θα φας;» – Έως 250% αυξάνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

Οι αγρότες διαμαρτύρονται δικαίως και για ελληνοποιήσεις προϊόντων

Must Read

Οι παράλογες ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα και η προκλητική αισχροκέρδεια των καρτέλ και των μεσαζόντων καταγράφεται σε ρεπορτάζ εν μέσω κινητοποιήσεων των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή λιανικής στα πορτοκάλια που αυξάνεται κατά 250%(!) από το χωράφι στο ράφι.

Ειδικότερα, οι καλλιεργητές πωλούν τα εσπεριδοειδή στα 0,40 ευρώ περίπου, από τα οποία κερδίζουν μόλις 15 λεπτά/κιλό. Τα υπόλοιπα είναι κόστος παραγωγής και συγκομιδής.

Το κέρδος των χονδρεμπόρων ανέρχεται σε 35 λεπτά/κιλό την ώρα που για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο φτάνει τα 46 λεπτά/κιλό. Κάπως έτσι η αρχική τιμή των 0,4 ευρώ πολλαπλασιάζεται σε 1,4 ευρώ, προσαυξημένη κατά 250%.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται δικαίως και για ελληνοποιήσεις φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων που εισάγονται και ανακατεύονται με ντόπια. Πωλούνται ως ελληνικά εις βάρος της ελληνικής γεωργίας.

Δείτε το βίντεο

Αύριο στα μπλόκα οι αποφάσεις των αγροτών για τα επόμενα βήματα

Με συνθήματα και χειροκροτήματα «αποχαιρέτησαν» νωρίτερα οι πολίτες που ήταν στο κέντρο της Αθήνας τους αγρότες, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος, και μετά από ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο μπροστά από τη Βουλή έφυγαν από την πρωτεύουσα. 

Οι αγρότες παρέμεναν στο Σύνταγμα μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 20/2, και γύρω στις 11:00 έβαλαν «μπρος» τα τρακτέρ τους και άρχισαν τη σταδιακή τους αποχώρηση.

Την ίδια ώρα, κρίσιμες αναμένονται οι συνεδριάσεις των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

 

 

Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, διαδήλωσαν αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Παράλληλα, τόνισαν ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, ενώ για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά. Παράλληλα, υπήρξαν «φωνές» αγροτών   που επιθυμούσαν να παραμείνουν στην Αθήνα και να επισκεφθούν το Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Σήμερα και αύριο Πέμπτη (22/2) οι αγρότες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των αγροτών όσον αφορά στις κινητοποιήσεις τους.

 

 

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, οι αγρότες προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε σε άλλες μορφές κινητοποίησης. Όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel». «Ήταν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο και το αγροτικό κίνημα θα είναι διαφορετικό από την επόμενη μέρα, γιατί έβγαλε την ενότητα και απέδειξε ότι όλη την κοινωνία την έχει στο πλευρό του. Πραγματικά αποδείξαμε ότι είμαστε όλοι μια γροθιά και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει άμεσα λύσεις στο πλαίσιο αιτημάτων που του έχουμε στείλει και όχι να κάνει πολιτική με ψίχουλα», δήλωσε ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος του μπλόκου Ε65.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This