Η ώρα της κρίσης για τα αναδρομικά!

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται αύριο να λύσει οριστικά τη διχογνωμία Α.Π. - ΣτΕ για την τύχη των κομμένων δώρων

Must Read

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κληθεί αύριο να λύσει οριστικά τη διχογνωμία μεταξύ του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη των κομμένων δώρων των επικουρικών συντάξεων.

Ο Αρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016 είναι συνταγματικές. Αντιθέτως, το ΣτΕ είχε κρίνει παλαιότερα πως οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016 είναι αντισυνταγματικές. Εάν η απόφαση του ΑΕΔ είναι θετική υπέρ των συνταξιούχων, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που συνεπάγεται πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην καταβολή τους σε δόσεις. Πάντως, θεωρείται πιθανότερο το ΑΕΔ να αποφανθεί πως όποια θετική απόφαση αφορά μόνο όσους είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 370.000 συνταξιούχοι), με το ποσό να είναι αισθητά μειωμένο στα 500.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας επιβλήθηκε με τον νόμο 4093/2012, με υπουργό Εργασίας τότε τον Γιάννη Βρούτση, με συνέπεια να ακολουθήσουν σχεδόν άμεσα δικαστικές προσφυγές. Εν τέλει, το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 με δύο αποφάσεις του (2287-2290/2015) έκρινε τις περικοπές αυτές αντισυνταγματικές, σημειώνοντας στο σκεπτικό πως προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές, όπως είναι της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, και σε άλλες επιταγές άρθρων του Συντάγματος. Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι των περικοπών που έγιναν το 2012 δεν προηγήθηκε επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, αλλά και την αναγκαιότητά τους. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε από τον Άρειο Πάγο με εννέα χρόνια καθυστέρηση, με την απόφαση 1509/2023 (Β2 Πολιτικό Τμήμα), καθώς το δικαστήριο αποδέχεται τη συνταγματικότητα των περικοπών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είχε κρίνει το 2015 την κατάργηση των δώρων αντισυνταγματική, τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τις ίδιες περικοπές με… διαφορετική διατύπωση, με συνέπεια αυτές στη συνέχεια να κριθούν συνταγματικές. Το επίμαχο διάστημα των 11 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) κρίθηκε στη συνέχεια τρόπον τινά «κενό νόμου», με αποτέλεσμα να διεκδικήσουν και να λάβουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι, αλλά μέχρι στιγμής μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This