Μας έρχεται… πικρός καφές μετά το Πάσχα

Όλα «χρυσά» τα πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα

Must Read

Οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί κατά 20% παγκοσμίως τους τελευταίους τέσσερις μήνες και ως αποτέλεσμα αυτού, οι τιμές στην Ελλάδα αναμένεται να ανέβουν μετά το Πάσχα. Κάτι που σημαίνει κι άλλη αύξηση, σε μια ήδη πανάκριβη αγαπημένη συνήθεια…

Όπως αναφέρει το argophilia.com το κόστος του πράσινου καφέ, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ελληνικού καφέ, έχει αυξηθεί μεταξύ 6,5 και 7 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση από την τιμή των 5,5 ευρώ ανά κιλό πριν από τέσσερις μήνες, η οποία είναι περίπου 27% υψηλότερη!

Κάθε μέρα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες καταναλώνουν καφέ, ενώ η μέση ετήσια κατανάλωση καφέ στη χώρα μας είναι 5,5 κιλά ανά άτομο, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 15η θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο των τιμών παγκοσμίως, είναι αρκετοί:

  • Πρώτον, η μείωση της παραγωγής και τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων είναι στις πιθανές αιτίες της σημαντικής αύξησης των τιμών.
  • Δεύτερον, η παραγωγή καφέ παγκοσμίως έχει μειωθεί λόγω της ξηρασίας σε χώρες που είναι κύριοι παραγωγοί, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Ελ Νίνιο.
  • Τρίτον, μετά από μια περίοδο χαμηλών τιμών τα τελευταία χρόνια, οι καλλιεργητές στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης του καφέ κατά 10%.
  • Τέταρτον, οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν επίσης διαταραχές στη ναυτιλία και αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς, τα οποία και τα δύο οδηγούν σε υψηλότερες τιμές παγκοσμίως.

Την Τετάρτη, η λιανική τιμή του καφέ αυξήθηκε, με τον robusta (σ.σ. χρησιμοποιείται κυρίως σε εσπρέσο και στιγμιαίο καφέ, καθώς και σε μερικά αλεσμένα μείγματα) να φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό (σχεδόν δύο δεκαετιών, σύμφωνα με το Bloomberg), καθώς οι ανησυχίες για την περιορισμένη προσφορά από το Βιετνάμ (σ.σ. ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας πικρών κόκκων παγκοσμίως), προκάλεσαν την αύξηση.

Με ασθενέστερες συγκομιδές στο Βιετνάμ – από όπου προέρχεται το ένα τρίτο των κόκκων robusta στον κόσμο – οι αγρότες δυσκολεύτηκαν να καλλιεργήσουν και οι εξαγωγείς δυσκολεύτηκαν να πάρουν προμήθειες, προκαλώντας υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Ο καφές Arabica έφτασε επίσης σε υψηλό όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This