Φορολογικές δηλώσεις: Προβλήματα αναφέρονται στις προσυμπληρωμένες

Must Read

Προβλήματα αναφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων. «Είναι ελάχιστα και η επίλυση τους προχωρά πιο γρήγορα από ποτέ», μιλώντας στον RealFm ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
 

Λογιστές και φοροτεχνικοί σε κοινό μέτωπο – «Ανέφικτο το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών»

Εν μέσω της κρίσιμης τρέχουσας περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, λογιστές και φοροτεχνικοί δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο για τα θέματα που απασχoλούν τον κλάδο τους.

Ειδικότερα, στη συνάντηση των προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην πρόταση κοινών ενεργειών για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, είναι τα ακόλουθα:

1. Υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έτους 2023

Στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανέφικτο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε στις 25/4/2024 ενώ για τα νομικά πρόσωπα 1/5/2024. Μέχρι σήμερα, επίσης, έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε πλήθος δεδομένων που έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί και καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εφαρμογών από τις εταιρείες πληροφορικής.

Λόγω της ύπαρξης νομοθετικού κενού στην έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και προκειμένου να αποφευχθούν οι συνεχείς παρατάσεις, από κοινού ΟΕΕ και ΠΟΦΕΕ προτείνουν εκ νέου την άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και επίσης καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα.

Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

2. Ασθένεια λογιστή – φοροτεχνικού

Κοινή παρέμβαση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπογραφή της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την εξειδίκευση των λεπτομερειών και την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 67 του Ν.5042/2023 για την ασθένεια του λογιστή – φοροτεχνικού.

3. Κανονισμός των υποχρεώσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, που προκύπτουν από τον Ν.4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»

Προώθηση διάταξης για την ανάθεση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της κατάρτισης του κανονισμού των υποχρεώσεων των λογιστών – φοροτεχνικών, που προκύπτουν από τον Ν.4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις» και της άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου και της επιβολής των σχετικών κυρώσεων από το ΟΕΕ, ως ο δημόσιος φορέας που εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού.

4. Κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000

Κοινές ενέργειες για την κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000, ώστε η κάθε είδους φορολογική δήλωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανεξαρτήτως ορίου ακαθάριστων εσόδων να υπογράφεται από λογιστή – φοροτεχνικό που πληροί τις προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τον Ν.2515/1997 και ΠΔ 340/1998 όπως ισχύουν.

5. Αμοιβές λογιστών – φοροτεχνικών

Σχετικά με το υπό επεξεργασία σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τον Κώδικα Δεοντολογίας των λογιστών – φοροτεχνικών προώθηση κοινών ενεργειών ΟΕΕ-ΠΟΦΕΕ για να προβλεφθούν προτεινόμενα ελάχιστα όρια αμοιβών ανά εργασία – υπηρεσία που ασκείται υποχρεωτικά από λογιστή – φοροτεχνικό.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This