Σάββατο 19/6/2021

«Κεσάτια» για μια στις δύο επιχειρήσεις! Ο αντικαπνιστικός… τσάκισε την εστίαση

Κατώτερα των προσδοκιών κινήθηκε ο τζίρος της αγοράς κατά τη διάρκεια των γιορτών, προκαλώντας προβληματισμό στους εμπόρους. Για μία στις δύο επιχειρήσεις ο τζίρος ήταν χαμηλότερος από πέρυσι, με τις μικρές και μεσαίες να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 5%. Σχεδόν διπλάσια, κοντά στο 10% ήταν η πτώση για τις επιχειρήσεις εστίασης, προφανώς λόγω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Το μεγαλύτερο μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου φαίνεται ότι απορροφούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ, με τα τελευταία να τον αυξάνουν κατά 1,5%. Όπως επισημαίνει, όμως, η ΕΣΕΕ στην έρευνα για την αγορά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η ελληνική αγορά δεν παύει στην πλειονότητά της να συγκροτείται σε σημαντικό ποσοστό (περισσότερο από 2/3) από μικρές επιχειρήσεις.

Σκιαγραφώντας λοιπόν αυτή τη μικτή εικόνα της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι συντριπτικά περισσότερες, σίγουρα τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά.

Αύξηση το 17% των επιχειρήσεων

Αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 17% των επιχειρήσεων, ωστόσο το ποσοστό αυτό ενισχύεται στο 21%, για τις μεγαλύτερες, σε όρους τζίρου, επιχειρήσεις. Σε γενικές γραμμές, καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι επιχειρήσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, ενώ αποθαρρυντική ήταν η εικόνα σε κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Αύξηση τιμών για την ελληνική αγορά το 2019 – Υπεγράφη η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση και κυρίως το άλλο λιανικό (βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, καλλυντικά, άνθη – φυτά κ.ά.), ενώ αυτός των τροφίμων/ποτών είχε σχετικά τις μικρότερες απώλειες. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες (79%) αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο, ενώ μόλις το 16% επέλεξε να διευρύνει το ωράριο των μισθωτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ