Σάββατο 19/6/2021

Ακίνητα: Αύξηση τιμών για την ελληνική αγορά το 2019 – Υπεγράφη η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια

Σημαντική ήταν η αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων (τιμές πώλησης και ενοικίασης) το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η πλατφόρμα αγγελιών Spitogatos.

Οπως αναφέρεται στην ομάδα ανάλυσης δεδομένων της ιστοσελίδας, οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 8% και 10% αντιστοίχως, ενώ σε αρκετές περιοχές ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ακινήτων ξεπέρασε το εντυπωσιακό 25%.

Τα δεδομένα αυτά, δείχνουν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις σταθερά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων να συνεχίζονται και κατά το 2019.

Βάσει του δείκτη τιμών SPI (Spitogatos Property Index), οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων παρατηρήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να σπάει το φράγμα του 28% σε ετήσια μεταβολή.

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση

Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας η μεταβολή των τιμών για το 2019 κινήθηκε στο 27,2%, στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,3%, ενώ στα Νότια και Δυτικά προάστια της Αττικής σημειώθηκαν αυξήσεις της τάξης του 10,8% και 8,7% αντίστοιχα. Σε αντίθετη πορεία κινήθηκαν τα Γρεβενά (-19,4%), ο Νομός Τρικάλων (-8,2%), η Βοιωτία (-8,1%), ο Νομός Δράμας (-7,5%) και η Φωκίδα (-5,9%).

ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΙΜΕΣ

Δείτε επίσης: Γκάλοπ: Δύο στους τρεις Έλληνες ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, παρουσίασαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στον Πειραιά (25,2%), τα Νησιά Αργοσαρωνικού (23,1%), τον Νομό Τρικάλων (21,4%), το Κέντρο Αθήνας & τα Δυτικά Προάστια (20%) και τον Νομό Κερκύρας (19%).

ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΙΜΕΣ

Εξαίρεση αποτέλεσαν λίγες περιοχές, οι οποίες είναι οι: Ζάκυνθος (-10,4%), Κυκλάδες (-8,3%), Θεσπρωτία (-6,2%), Νομός Καστοριάς (-3,8%), Νομός Φλώρινας (-3,7%).

Αναφορικά με τις μεταβολές των τιμών, ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, δήλωσε: «Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε τις τιμές πώλησης των ακινήτων να ανταγωνίζονται τις τιμές προ κρίσης σε κάποιες περιοχές.

Επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, επενδύοντας είτε σε περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί είτε σε αναπτυσσόμενες. Παράλληλα, οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων – και αυτές επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα- δίνουν ένα ακόμη κίνητρο στους επενδυτές, καθώς έτσι πληθαίνουν οι τρόποι εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου».

Τριετής αναστολή του ΦΠΑ και με τη… βούλα

Αναστέλλονται για τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2022, η επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα μετά από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου  Βεσσυρόπουλου.

Η απόφαση καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ υπογράφηκε και που αφορά στη διαδικασία διακανονισμού ήδη εκπεσθέντος φόρου για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

Το μέτρο, που υπογράφηκε σήμερα,  πιστεύεται πως θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και σε συνδυασμό με άλλες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, ενώ αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ