Στη σύνταξη ο Πολ Τόμσεν, πρωτοπαλίκαρο του ΔΝΤ και «πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα»!

Must Read

Μετά από 37 χρόνια «ευδόκιμης» υπηρεσίας, ο Πολ Τόμσεν, τον προσεχή Ιούλιο αποσύρεται από το ΔΝΤ και βγαίνει στη σύνταξη.

Το ανακοίνωσε συγκινημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιδαψιλεύοντας υμνητικά σχόλια για τον στυγνό τεχνοκράτη του Ταμείου, που πρόλαβε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 44 χώρες και να αφήσει μαύρες αναμνήσεις στο πέρασμά του.

Ως «το πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα» έσπευσε να τον χαρακτηρίσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg! Αλλά, όμως, κανείς δεν είναι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύει ότι θα τον κυνηγούν Ερινύες.

Ο γιος μπακάλη από τη Δανία, επιτέλεσε το καθήκον του με υποδειγματικό επαγγελματισμό, όπως ακριβώς οι… Ναζί στα στρατόπεδα θανάτου, υπηρετώντας ανενδοίαστα τη «συνταγή» του ΔΝΤ – την ίδια, πάντα, για κάθε πρόβλημα και για κάθε χώρα που κάνει το λάθος να ανοίξει τις πόρτες της στα… αρπακτικά της Ουάσινγκτον: άγρια λιτότητα, ανεργία, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κατεδαφισμένες δημόσιες δομές και μαζική φτώχεια, μέχρι οι ιδιωτικές τράπεζες να πάρουν τα πανάκριβα χρωστούμενα πίσω.

Έχοντας εξασφαλίσει την σιωπηλή επίνευση του Β. Σόϊμπλε, ο Τόμσεν επέβαλε με σκαιότητα στην Ε.Ε το μοντέλο της «εσωτερικής υποτίμησης», που εφαρμόζεται στις μπανανίες της Λατινικής Αμερικής. Η Ελλάδα αναγορεύθηκε σε υγειονομική ζώνη, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η κρίση και οι φορολογούμενοι Έλληνες έσωσαν από το υστέρημά τους τις… τράπεζες του Βορρά!

Ποιος από τους προϊσταμένους του θα τον στιγμάτιζε ως αποτυχημένο; Η ολέθρια, για τους Έλληνες πολίτες, θητεία του στη χώρα μας εκτιμήθηκε δεόντως από τα γεράκια του ΔΝΤ, που φρόντισαν το 2014 να τον αναβαθμίσουν προάγοντάς τον στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη.

Με την απάθεια του στυγνού εκτελεστή που σχολιάζει εκ των υστέρων «φιλολογικά» το έγκλημα, ο ίδιος παραδέχθηκε αδιάφορα, δέκα χρόνια από την έναρξη των καταστροφικών προγραμμάτων τα λάθη του ΔΝΤ, λέγοντας σε ομιλία του στη London School of Economics: «Το 2010 υποθέσαμε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν οκτώ χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χειρότερο. Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμα 22% κάτω από το προ κρίσης επίπεδο. Αν χρησιμοποιήσουμε την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πάρει έως το 2031 για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα. Αν πάρουμε την πρόβλεψη του ΔΝΤ, θα πάρει δυο-τρία χρόνια περισσότερο. Άρα, σαφώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε».

Προφανώς και δεν πρόκειται να δώσει ποτέ εξηγήσεις. Η «ομερτά» είναι ο υπέρτατος νόμος αυτής της… οικονομικής συμμορίας που λυμαίνεται τις φτωχές χώρες του πλανήτη. Το συνόψισε καίρια πέρυσι τέτοιες μέρες η τέως επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όταν δήλωσε αφοπλιστικά: «Δε θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στα ελληνικά Μνημόνια. Το ΔΝΤ, όμως, έχει και επισήμως τοποθετηθεί ότι, πολλές φορές οι απαιτήσεις ήταν περισσότερες από τις δυνατότητες».

Ποιος διατύπωνε αυτές τις απαιτήσεις; Ο Τόμσεν αυτοπροσώπως! Με τις σκαιές υποδείξεις του, τις εξωφρενικές εμμονές του και την αχαλίνωτη αλαζονεία του, που πήγαζε από τη γνώση ότι οι κυβερνήσεις της χώρας, χάρη σε έναν συνδυασμό ιδιοτέλειας και ανικανότητας, βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο, επέβαλλε κυριαρχικά τους όρους του.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν πολύ να φανούν. Μόλις σε τρία χρόνια «διάσωσης» της Ελλάδας, στην οποία συνήργησε άμεσα και ο συμπλεγματικός, αγενής και κακότροπος Ολλανδός Μπομπ Τράα, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ταμείου στη χώρα (σ.σ: ειρήσθω ότι τα νοίκια διαμονής στην Αθήνα του απαιτητικού Τράα, εξακολουθούν ακόμα να τα χρυσοπληρώνουν οι φορολογούμενοι…), «επέτυχαν» 12, συνολικά, διαδοχικές περικοπές συντάξεων, οριζόντια μείωση μισθών πάνω από 30%, κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών και μείωση του ΑΕΠ κατά 25%!

Στις μακρόσυρτες διαβουλεύσεις στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, πίσω από τις κλειστές πόρτες, το δίδυμο Τόμσεν –Τράα, λειτουργώντας σαν νέοι Πιουριφόϋ, επέβαλαν εκβιαστικά και ωμά δυσμενέστατες και επαχθείς αλλαγές στα εξωπραγματικά πλεονάσματα, στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο Δημόσιο, που επιδείνωσαν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Αμετανόητο αρπακτικό

Οι υπουργοί των κυβερνήσεων που είχαν την ατυχία να συνεργαστούν μαζί του, θυμούνται την άκομψη, επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά του Τόμσεν, ο οποίος, συχνά καθισμένος αναιδώς στην πολυθρόνα, υπαγόρευε με απρέπεια απάνθρωπα μέτρα, συνήθως υπερεκτιμώντας την (αποτυχημένη) συνταγή του Ταμείου και αντίστοιχα, υποεκτιμώντας τις ελληνικές προτάσεις.

Η «βελόνα» πάντως, βρέξει-χιονίσει, όπως παρατηρούν πρώην υπουργοί, ήταν σταθερά κολλημένη στην ιταμή επιταγή «κόψτε κι άλλο μισθούς/συντάξεις και μειώστε περισσότερο το αφορολόγητο», οδηγώντας, προβλέψιμα, τις διαπραγματεύσεις σε ακραία όρια. Την ίδια συμπεριφορά άφησε παρακαταθήκη στην πνευματική του θυγατέρα, Κλέλια Βελκουλέσκου (ευνοουμένης ελέω πατρός, του τυραννικού καθεστώτος Τσαουσέσκου), η οποία, μοχθηρά και με περίσσιο θράσος, δήλωνε στους Έλληνες αξιωματούχους «τα λεφτά στο τραπέζι είναι από την δική μας πλευρά»!

Η διαπραγματευτική φήμη του Τόμσεν, χάρη στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είχε διαδοθεί τόσο, ώστε το 2013, την ώρα που προσερχόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ένας πολίτης του επιτέθηκε με κέρματα! Έκτοτε, αντιλαμβανόμενος τις εχθρικές διαθέσεις των Ελλήνων, απέκτησε 24ωρη προστασία και κυκλοφορούσε συνοδεία μιας κουστωδίας σωματοφυλάκων.

Μολονότι μετατέθηκε στην Ευρώπη, ο Τόμσεν ποτέ δεν μας ξέχασε. Και ήταν τόσο βαρύ το μένος του, ώστε, προτού αποχωρήσει κι επισήμως το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα, έριξε την τελευταία του «ζαριά», αξιώνοντας την προληπτική νομοθέτηση περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, η οποία και αποσοβήθηκε από την πρώην και τη σημερινή κυβέρνηση.

Βεβαίως, η αφεντιά του, όπως και των αρπακτικών του ΔΝΤ, θα μείνει ανέπαφη από την άθλια μοίρα που επιφυλάσσουν στους άσημους θνητούς. Ο Τόμσεν που εισηγείται επίμονα αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θα περάσει στην επαγγελματική αποστρατεία μόλις στα 65 του και με μια αδιευκρίνιστου ύψους σύνταξη, ανάλογη, πάντως -για όσους ανησυχούν- των υψηλότατων και αφορολόγητων σημερινών αποδοχών του, που κυμαίνονται περί τις 400.000 δολάρια!

Διαβάστε επίσης: «Πνιγμένοι» στα χρέη σχεδόν οι μισοί Έλληνες – Χρωστάνε πάνω από 100 δισ. ευρώ στο Δημόσιο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This