Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πλασματικά! Ποιοι έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν αναγνώριση ενός χρόνου ανεργίας

Η δυνατότητα δωρεάν αναγνώρισης έως και ενός έτους ανεργίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στους περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και δημοσιογράφους, δίνεται με νεότερη εγκύκλιο της διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αναδρομικά από τις 17 Μαΐου 2019 κι έπειτα.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, που εκδόθηκε χθες Τρίτη 11/2, σε εφαρμογή του περσινού νόμου (ν. 4611/2019), ως χρόνος ασφάλισης για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του δύναται να λογίζεται και «ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος ανεργίας που έχουν πάρει από τον ΟΑΕΔ». Η αναγνώριση του χρόνου επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 300 ημέρες ετησίως, όπως ρητά ορίζεται από την εγκύκλιο.

Όπως είναι γνωστό, από το 2011 συστάθηκε στον ΟΑΕΔ ένας ειδικός λογαριασμός ανεργίας, με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους των π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (τα εν λόγω Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ). Με βάση τη νεότερη εγκύκλιο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, η αναγνώριση αυτού του χρόνου καταβολής του επιδόματος στους μη μισθωτούς, πλέον γίνεται με τις ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που γίνεται και για τους μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι δημοσιογράφοι, για να αναγνωρίσουν έως και έναν χρόνο πλασματικό από την περίοδο που έλαβαν το σχετικό βοήθημα, θα πρέπει να προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

  • Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ως πλασματικού χρόνου, θα πρέπει να υποβάλουν την απαραίτητη αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ, κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.
  • Θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΕΦΚΑ τη σχετική βεβαίωση της καταβολής του βοηθήματος ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Διαβάστε επίσης: Κάτω από 1% για πρώτη φορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Όσον αφορά την αξιοποίηση του πλασματικού χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ισχύουν τα εξής:
α) Μπορούν να τον αναγνωρίσουν χωρίς εξαγορά, δηλαδή, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, και
β) να τον αξιοποιήσουν μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για έξοδο προς τη σύνταξη (αυτό σημαίνει ότι, ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού τμήματος της κύριας σύνταξης).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ